Meer dan 1.800 mensen wonen op straat of in grotten en hutten op Tenerife

Geschreven op 09/05/2022Cáritas waarschuwt voor de toename van dakloosheid, vooral in de toeristische gemeenten in het zuiden van Tenerife, na de recente uitzetting van honderd daklozen in Adeje.

Een week geleden beval de gemeenteraad van Adeje de uitzetting van bijna honderd mensen die zich hadden gevestigd in tentjes en hutten in de ‘barranco del Agua’, ook bekend als de ‘Camino de La Virgen’, dicht bij La Caleta, een bekende, toeristische plaats in de gemeente.

Als gevolg van deze uitzetting luidde Cáritas de noodklok en erkende dat er onder deze mensen dertig in een zeer kwetsbare situatie verkeren. Het is opnieuw een weerspiegeling van de toename van de dakloosheid tijdens de pandemie in het zuiden van het eiland, en met name in de gemeenten Adeje, Arona en Granadilla de Abona.

Bij de laatste telling registreerde Cáritas 1.800 daklozen op het eiland, maar volgens José Antonio Díez, coördinator van de ‘Unidad Móvil de Atención en Calle”, zal er een aanzienlijke toename te zien zijn bij de volgende registratie in juni.

Hij betreurt dat het aantal aangeboden plaatsen in opvangcentra en centra voor daklozen, op regionaal, nationaal of Europees niveau, nog niet de helft van de behoeften dekt. Daarom vragen we aan de gemeenten om dagcentra te creëren, waar de gebruikers kasten, douches en eten ter beschikking hebben. De meeste van deze mensen hebben geen inkomen of een minimum pensioen van 400 euro waardoor het onmogelijk is om een woning te huren.

Momenteel is Cáritas in gesprek met de gemeenten Adeje, Arona en Granadilla om deze dagcentra of opvangcentra te creëren omdat de situatie er zeer ernstig is.

Van de 1800 geregistreerden een jaar geleden, bevindt de overgrote meerderheid zich nog steeds in het grootstedelijk gebied tussen Santa Cruz en La Laguna, maar in slechts zes maanden tijd is in Granadilla, Arona en Adeje de toename van de dakloosheid zeer significant. Het zijn meestal buitenlanders of Spanjaarden van het vasteland die ten gevolge van de pandemie geen werk hebben gevonden.. Maar er zijn ook vele Canarische families die in onmenselijke omstandigheden moeten leven of met uitzetting uit hun appartement worden bedreigd en vervolgens met hun kinderen op straat terechtkomen.