De Canarische Eilanden hebben het mooiste dorp van Spanje

Geschreven op 19/05/2022Agulo op La Gomera is volgens de Engelse krant The Times het mooiste dorp van Spanje en voert een lijst aan waarin Teguise, op Lanzarote, de negentiende plaats inneemt.

Chris Haslam, de schrijver van het artikel, vindt dat Agulo doet denken aan een dorp in Peru vanwege de omliggende topografie en zijn koloniale herinneringen en daarom is het gekozen als het mooiste dorp van Spanje.

Hij prijst ook de uitzichten op Tenerife en de Teide evenals de wandelingen die gemaakt kunnen worden in het Garajonay Nationaal Park.

Wat Teguise betreft, benadrukt hij dat het een oase van rust is in vergelijking met het bekende toeristische gebied en dat het sinds zijn ontstaan ​​in de 15e eeuw nauwelijks is veranderd.

Agulo is, net als Garachico op Tenerife, officieel opgenomen in het netwerk van ‘De mooiste dorpen van Spanje’. Het zogenaamde ’Balcón del Atlántico’ of ook wel de ‘Bombón de La Gomera’ genoemd vanwege zijn spectaculaire uitzicht op de Teide, is een van de kleinste gemeenten op de Canarische Eilanden (1.183 inwoners), die nu terecht fier kan zijn op haar erfgoed en de schoonheid van het landschap.

Het dorpje is een van de best bewaarde plekjes op de hele archipel en een wandeling door de smalle, geplaveide straatjes neemt je mee naar vervlogen tijden.

Onder het erfgoed valt de kerk van San Marcos op, een primitieve kapel gebouwd in 1607 die jaren later werd omgevormd tot een kerk en aan het begin van de 20e eeuw werd afgebroken om de huidige kerk in neogotische stijl te bouwen.

Agulo was van oudsher een van de meest welvarende dorpen op het eiland, omdat het als eerste drinkwater en elektriciteit had en een steiger bouwde van beton, metaal en hout die werd gebruikt voor de export van bananen en tomaten.

De opname in het netwerk van ‘De mooiste dorpen van Spanje’ heeft het vooral te danken aan Rosa Chinea, die sinds 2015 burgemeester is. Zij heeft geweldige inspanningen geleverd om haar dorp netjes en proper te maken en de historische gebouwen, die Agulo heeft, in ere te herstellen, ondanks het feit dat sommige landgoederen er verlaten bijliggen, één van de zorgen van de burgemeester.

Wanneer de bezoekers in Agulo aankomen, benadrukken ze altijd hoe mooi het is vanwege de orde en netheid en de vriendelijkheid van de mensen. Daarnaast hebben we dat prachtige uitzicht (Balcón del Atlántico) met de Teide op de achtergrond die dag en nacht over ons waakt en ons historisch centrum.

Het was niet gemakkelijk om één van de mooiste  dorpen van Spanje te worden omdat er een strenge audit van 40 punten aan vooraf gaat. Vanaf nu is het de verantwoordelijkheid van zowel de bewoners als de gemeenteraad om aan deze strenge voorwaarden te blijven voldoen. Maar dat zal zeker geen probleem zijn omdat de lokale economie er ook beter van wordt.

Ik zet mijn strijd ononderbroken verder om Agulo in aanzien te doen stijgen en daarom werkt de gemeenteraad van Agulo aan een verordening om al die verlaten gebouwen op te ruimen. Het is duidelijk dat Agulo zelf niet voldoende middelen daarvoor heeft, want we zijn de voorlaatste van de 88 gemeenten van de Canarische Eilanden wat betreft budget en inwoners. Daarom hebben we hulp van buitenaf nodig om enkele grote huizen en gebouwen te renoveren die door hun erfgenamen zijn verlaten. De vijf mooiste dorpen van Spanje op de Canarische Eilanden gaan zich verenigen om de financiering te vinden die we nodig hebben, aldus burgemeester Chinea.

Agulo heeft nog drie andere wijken namelijk Lepe, La Palmita en Las Rosas, waarbij de laatste de toegangspoort is tot het Garajonay Nationaal Park.

Agulo is zonder twijfel een bezoekje meer dan waard en een van de meest pittoreske gemeenten op de Canarische Eilanden.