Canarische gezondheidszorg bij de slechtste van Spanje

Geschreven op 25/05/2022De kwaliteit van de gezondheidszorg van de Canarische Eilanden staat onderaan de ranglijst van het land volgens het rapport ‘Los Servicios Sanitarios de las CCAA’ dat gisteren werd gepubliceerd door de ‘Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública’ (FADSP).

Terwijl  het Baskenland, Navarra en Asturië de autonome gemeenschappen zijn met de beste gezondheidsdiensten, staan ​​de Canarische Eilanden, Catalonië en Murcia onderaan. De autonome gemeenschappen met gemiddelde gezondheidsdiensten zijn Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Extremadura en La Rioja.

Volgens het FADSP-document blijft het verschil in de gezondheidsdiensten tussen de autonome gemeenschappen een grote ongelijkheid vertonen.

Tot 2021 waren de laatste 2 autonome gemeenschappen in alle rapporten hetzelfde (Canarias en Valencia), maar in 2021 en 2022 bezet Murcia de laatste plaats (de voorlaatste in 2019). Dit jaar zijn de top 3 posities hetzelfde als in 2021.

In dit laatste rapport zijn 5 autonome gemeenschappen enkele plaatsen gestegen: Cantabrië 6 plaatsen, Castilla-La Mancha en Comunidad Valenciana 3, Andalucía 2 en Castilla y León 1.

De FADSP bekritiseert dat ondanks het feit dat er budgetverhogingen zijn geweest in alle autonome gemeenschappen deze verhoging onvoldoende is geweest om de tijdens de pandemie ontdekte problemen aan te pakken en de wachtlijsten te verkleinen.

Deze situatie is vooral duidelijk in de eerstelijnszorg met lange wachttijden, onvoldoende middelen en ernstige problemen die het erg moeilijk maken om de ruggengraat van het gezondheidssysteem te zijn. Ook het tekort aan personeel en ziekenhuisbedden wordt aan de kaak gesteld.