Reeds 24 sterfgevallen door verdrinking op de Canarische Eilanden dit jaar

Geschreven op 02/06/2022De Canarische Eilanden hebben tot einde mei in totaal 24 sterfgevallen door verdrinking geregistreerd, wat acht meer is dan in dezelfde periode van 2021, volgens het platform ‘‘Canarias, 1500 Km de Costa”.

In de maand mei deden zich 10 waterongevallen voor aan de kusten en watervoorzieningen, waarvan vier dodelijke slachtoffers door verdrinking.

Bij de 24 doden die in de eerste vijf maanden van 2022 werden geregistreerd, moeten er acht slachtoffers met zeer ernstige verwondingen worden bijgeteld, 20 met matige verwondingen, zes met lichte verwondingen en negen reddingen zonder gevolgen. In totaal zijn er 67 personen het slachtoffer geworden van een waterongeval tussen januari tot mei.

Van de geïdentificeerde overledenen was 71 procent buitenlander van zeven verschillende nationaliteiten: Polen (2), Duitsland (1), Verenigd Koninkrijk (1), Nederland (1), Noorwegen (1), Ierland (1), Portugal (1) en onbekend (2).

Per eiland telt Tenerife zeven sterfgevallen als gevolg van verdrinking, Gran Canaria vijf, Fuerteventura en Lanzarote elk vier, La Gomera drie en El Hierro één.

Met betrekking tot de plaats waar de ongevallen plaatsvinden, wordt er aangegeven dat er een toename is van ongevallen in de zwembaden maar dat de stranden nog steeds het hoogste ongevallenpercentage laten noteren met 43 procent van de gevallen.

Op de Canarische Eilanden is verdrinking nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij ongelukken met als belangrijkste redenen roekeloosheid en onwetendheid. Daarom blijft sensibilisering erg belangrijk, benadrukt het platform.