Arona vraagt uitbreiding van het natuurreservaat Malpaís de Rasca in Palm Mar

Geschreven op 04/06/2022De burgemeester van Arona, José Julián Mena, roept de regering op om de uitbreiding goed te keuren van het beschermde natuurgebied met meer dan 50% , van 315 hectare naar 475 hectare.

De gemeenteraad wil het speciale natuurreservaat Malpaís de Rasca beschermen tegen stedelijke druk en andere bedreigingen, zoals off-road voertuigen, het dumpen van afval of het plunderen van overblijfselen van de eerste kolonisten van Tenerife. Daarom heeft het de regering gevraagd om de uitgebreide afbakening van deze zone goed te keuren, die een grote ecologische, culturele en etnografische waarde heeft.

De uitbreiding van het natuurreservaat is van cruciaal belang als we een belangrijk gebied, met een hoge milieu- en erfgoedwaarde voor Arona en voor de Canarische Eilanden, willen beschermen, zei Mena gisteren.

Malpaís de Rasca bevat verschillende vulkanische kegels en basaltstromen en herbergt tot dertig endemische soorten. Onder de plantensoorten valt de zogenaamde ‘Tajinaste triste’ op, exclusief voor Tenerife en La Gomera, opgenomen in de catalogus van bedreigde soorten op de Canarische Eilanden. Evenzo zijn er in het gebied van ‘Charca del Fraile’ 40 soorten vogels die er nestelen en reptielen zoals de Canarische hagedis, de Canarische muurgekko en de gespikkelde hagedis van Tenerife.

Het reservaat herbergt overblijfselen van de inheemse cultuur en werd in 1987 uitgeroepen tot beschermd gebied en maakt deel uit van het ‘Red Natura’.