De ‘Thirty Meter Telescope’ (TMT) komt een stapje dichter bij La Palma

Geschreven op 09/06/2022De bouw van de ‘Thirty Meter Telescope’ (TM) in Hawaï krijgt opnieuw een tegenslag te verwerken. Afgelopen vrijdag heeft het internationale consortium, dat de infrastructuur promoot bij het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, de opschorting aangekondigd van een milieuvergunning genaamd NPDES. Hierdoor wordt juridisch gezien elke constructie momenteel onmogelijk maakt, zo verklaarde Kalani Flores van Hawaii News Now en een van de tegenstanders van de bouw van de telescoopo op de berg Mauna Kea, die de inheemse Hawaiiaanse bevolking als een "heilige" enclave beschouwt.

En gezien de lokale bevolking heeft laten weten dat er niet te onderhandelen valt, lijkt alles erop te wijzen dat plan B zal worden uitgevoerd en dat La Palma meer en meer kans maakt dat de telescoop op de Roque de los Muchachos zal worden gebouwd.

Reeds vorig jaar verklaarde Ashutosh Sharma, secretaris van de afdeling Wetenschap en Technologie van India, een andere partner van TMT, dat ze graag zouden zien dat het project naar de alternatieve locatie zou worden verplaatst, namelijk het prachtige eiland La Palma. En ook Japan heeft zich hierover positief uitgelaten.

Het is nu wachten op het rapport dat is opgesteld door de commissie voor astronomie en astrofysica van Amerika, dat tegen het einde van de zomer wordt verwacht. Dit document zal een uitgebreide analyse bevatten van de observatieomstandigheden van beide locaties. Hier heeft La Palma alvast een streepje voor omdat de nachthemel van La Palma is uitgekozen uit 44 wereldwijde locaties als de donkerste ter wereld, wat de studie van het universum vergemakkelijkt.

De Canarische regering ziet de bouw van deze telescoop, die de ‘grootste, de meest geavanceerde en de krachtigste ter wereld is’ wel zitten.

Volgens de minister zou de installatie van deze telescoop op La Palma een enorme externe investering betekenen die ook een paar honderd banen zou kunnen opleveren gedurende de bouwperiode maar ook nadien. De expoitatie zou een economische impact hebben van ongeveer 26 miljoen dollar per jaar en 140 hooggekwalificeerde banen opleveren.