Uiterst zeldzame ‘dekenoctopus’ gevonden op Gran Canaria (video)

Geschreven op 01/07/2022


Woensdag beleefde wetenschapscommunicator Cristina Fernández, die werkt in het Oceanografisch Centrum van Gran Canaria, een buitengewone ervaring op een strand van Gran Canaria, waar ze voor het eerst in haar leven een glimp kon opvangen van een dekenoctopus, iets wat uiterst zeldzaam is op de Canarische Eilanden, maar ook wereldwijd.

Een zwemmer had de dekenoctopus (Tremoctopus violaceus) opgemerkt in het water en hem aan land gebracht. Even later is het dier jammer genoeg gestorven en werd overgebracht naar de Universiteit van Las Palmas om het verder te bestuderen.

De dekenoctopus wordt uiterst zelden opgemerkt zoals nu op Gran Canaria maar heel soms ook in het ‘Great Barrier Reef’ in Australië en wordt terecht beschreven als „het meest seksueel dimorfe grote dier ter wereld”. Het vrouwtje wordt tot twee meter lang en weegt wel tien kilo. Maar het mannetje is niet groter dan drie centimeter en weegt drie tiende gram! Feitelijk is het mannetje ongeveer zo groot als de pupil van haar oog. Dat betekent dat het vrouwtje wel 40.000 keer zo zwaar kan zijn als het mannetje, klaarblijkelijk het meest extreme verschil in grootte onder niet-microscopische dieren.