75% kans op een nieuwe vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden binnen de 50 jaar

Geschreven op 01/07/2022De recente uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma moet "een voor en na" markeren met betrekking tot het beheer van vulkanische risico's op de Canarische Eilanden, het enige deel van het nationale grondgebied dat aan deze factor is blootgesteld. Bovendien moet er een strategie worden ontwikkeld of anders hebben we niets geleerd van de recente uitbarsting, zegt wetenschappelijk coördinator van het ‘Instituto Volcanológico de Canarias INVOLCAN’, Nemesio Pérez. En we hebben 75% kans dat er in een tijdsbestek van 50 jaar een nieuwe vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden zal plaatsvinden.

Pérez wijst erop dat de uitbarsting op het eiland La Palma een keerpunt moet zijn dat ons dwingt een Canarische strategie voor vulkanische risicovermindering te ontwikkelen.

Op dit moment wordt er een belangrijke inspanning geleverd voor het herstel van La Palma en uiteraard is de uitbarsting de belangrijkste oorzaak van alle ellende maar ook de zeer slechte perceptie die onze samenleving heeft over het vulkanische risico op de Canarische Eilanden is erg duidelijk geworden.

En dit komt omdat er de afgelopen 50 jaar onvoldoende aandacht is besteed om de noodzakelijke acties te voltooien die gericht zijn op het verminderen van de vulkanische risico’s.

Daarom heeft Pérez een document gepubliceerd getiteld: "Lessen geleerd uit de recente uitbarsting van de Cumbre Vieja: de noodzaak van een strategie om het vulkanisch risico op de Canarische Eilanden te verminderen".

Het werk herinnert er onder meer aan dat de eilanden Tenerife, La Palma, El Hierro en Lanzarote het toneel waren van de 18 historische uitbarstingen die op de Canarische Eilanden zijn geregistreerd. Volgens INVOLCAN is er 75% kans op een toekomstige vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden binnen de 50 jaar en per eiland bedraagt dit percentage 48,7% voor La Palma en 39,4% voor Tenerife.

INVOLCAN stelt voor om regelmatig informatieve workshops en bijeenkomsten te organiseren voor overheden, veiligheids- en noodmanagers, gezondheidsdiensten, sociale agenten, de onderwijsgemeenschap, journalisten, territoriale planners, de toeristische sector, andere bedrijfssectoren, economen en advocaten. Het doel is wettelijke mechanismen in te stellen die continue verbetering op dit gebied garanderen en het verbeteren van de kennis van de impact van dit natuurlijke risico voor de komende 50 jaar.