Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Zaterdag 2 juli

Geschreven op 02/07/2022Asamblea7islas heeft Volksgezondheid gisteren om meer personeel gevraagd in het licht van de forse toename van de ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 op de Canarische Eilanden. De situatie is vrij gecompliceerd en tweepersoonskamers moeten worden ingericht tot driepersoonskamers, aldus de vakbond.

De Canarische Eilanden sluiten aanvullende maatregelen uit ondanks de stijging van het aantal COVID-infecties. Gran Canaria blijft nog een week op risiconiveau 2 (gemiddeld) en de rest van de eiland op niveau 1 (laag risico).

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft donderdag een aardbeving met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter gedetecteerd op een diepte van 19 kilometer in Buenavista del Norte, een gemeente ten noordwesten van Tenerife. Afgelopen dinsdag vond er om 21:16 uur en op een diepte van 5 kilometer nog een beving plaats van 1,9 op de schaal van Richter tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria.

De lokale boeren gingen donderdag de straat op in La Laguna (Tenerife) om te eisen dat de overheidsdiensten maatregelen zouden nemen ter bescherming van de lokale aardappel en om geen prioriteit te geven aan de import van buitenlandse aardappelen.

De Canarische bananen registreerden in juni recordprijzen wat te wijten is aan het feit dat er een lager productievolume is na de uitbarsting van de vulkaan op La Palma, ongeveer 20% minder en de stijging van de productie- en exportkosten met 15% à 20%.

De salarissen op de Canarische Eilanden zijn in 2020 met 1,1% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar volgens de arbeidsprijsindex die donderdag werd gepubliceerd door het ‘Instituto Nacional de Estadística’. Deze daling treft vooral de horecasector.

De komende dagen wordt Lidl de best mogelijke promotie voor de agrovoedingssector van de Canarische Eilanden door een breed scala aan traditionele producten van de archipel beschikbaar te stellen aan haar klanten in heel Spanje, waaronder mojo's, kazen, wijnen en zoetigheden. De supermarktketen lanceert een nieuwe campagne om Canarische producten te promoten in het kader van haar ondersteuningsplan voor de eilandeconomie.

De bananensector op La Palma stelt voor om landbouwterrassen aan te leggen op de lavastroom tussen de snelweg naar Puerto Naos (LP-213) en de kust. Op deze manier zou 426 hectare landbouwgrond worden gerecupereerd dat door de uitbarsting van de vulkaan is vernietigd. En zo hebben we in de nabije toekomst de eerste op lava geteelde bananen.