Het aantal daklozen op Tenerife groeit zorgwekkend

Geschreven op 05/07/2022Er bevinden zich in totaal 2.738 personen in een situatie van extreme uitsluiting op huisvestingsgebied op het eiland Tenerife, dat is bijna duizend meer dan in 2020, waarbij 42,8% van de gevallen een direct gevolg is van de sociaal-economische en gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19.

Dit blijkt uit een recent onderzoek waarvan de resultaten gisteren werden bekendgemaakt op een persconferentie door de president van de Cabildo, Pedro Martín.

Dit onderzoek, uitgevoerd door Cáritas Diocesana de Tenerife met de financiële steun van de Cabildo, heeft tot doel de gegevens bij te werken van 2020 en alzo een correct beeld te krijgen van het aantal personen dat zich in een extreme situatie op huisvestingsgebied bevindt.

Pedro Martín wees erop dat de Cabildo erg bezorgd is over de situatie van de daklozen, vandaar dat de regering een miljoen euro meer gaat uittrekken om deze situatie aan te pakken en nog eens vier opvangcentra op het eiland wil oprichten, twee in het noorden en twee in het zuiden.

Een van de belangrijkste vaststelling van het onderzoek is het feit dat van de 2.738 personen er 1.107 daklozen zijn die de nacht buiten doorbrengen, 238 maken gebruik van hostels of nachtverblijfcentra en de overigen wonen in tijdelijke en zelfgemaakte constructies die niet voldoen aan de bewoonbaarheidscriteria.

Dakloosheid komt vaker voor in het grootstedelijk gebied, hoewel het een realiteit is die het hele eiland treft en in de meeste gemeenten is toegenomen. Santa Cruz de Tenerife voert de ranglijst aan met 953 gevallen, gevolgd door Arona met 441, La Laguna met 422, Adeje met 166 en Puerto de la Cruz met 134.