140 openbare werken op de Canarische Eilanden lopen vertraging op

Geschreven op 07/07/2022Tussen januari 2021 en juni 2022 konden op de Canarische Eilanden in totaal 140 openbare werken voor een bedrag van 53 miljoen euro niet worden uitgevoerd omdat de door de verschillende overheidsdiensten uitgeschreven aanbestedingen niet werden toegewezen, zo verklaarde de Provinciale Federatie van Bouwondernemingen van Santa Cruz de Tenerife (Fepeco).

Het gaat om 90 projecten in de provincie Las Palmas (waarde 29 miljoen euro) en 50 projecten in de provincie Santa Cruz de Tenerife (waarde 24 miljoen).

Óscar Izquierdo, voorzitter van Fepeco, wijt deze situatie niet zozeer aan een gebrek aan politieke wil, maar aan een tekort aan personeel en de ontoereikende technische capaciteit van de verschillende diensten om de prijs van deze projecten te actualiseren, die in sommige gevallen in 2019 en 2020 werden begroot.

Deze stagnatie in de toekenning van opdrachten heeft gevolgen voor organisaties en instellingen zoals de Canarische Gezondheidsdienst, AENA, het leger, de havenautoriteiten, gemeenteraden, sociale instellingen, om er maar enkele te noemen. Verschillende gemeentebesturen geven toe zeer bezorgd te zijn over deze situatie.

De regionale minister van Onderwijs, Manuela Armas, heeft vorige week in het parlement toegegeven dat de regering van de Canarische Eilanden moeilijkheden ondervindt bij het aanbesteden van werken als gevolg van de stijging van de prijs van bouwmaterialen en vervoerskosten.

Bovendien doen zich vertragingen voor bij de reeds aan de gang zijnde werkzaamheden zoals in het geval van de sanering van Las Chumberas, ten gevolge van de stijgende grondstofprijzen en problemen bij het vervoer van materialen (90% van wat op de Canarische Eilanden aankomt, is afkomstig uit Azië). Bovendien zijn er nog de moeilijkheden bij het verkrijgen van containers en een "gebrekkige" verbinding tussen het vasteland en de archipel, met slechts één reis per week vanuit Algeciras, iets wat onaanvaardbaar is, volgens Fepeco.

Maar de factor die de meeste schade toebrengt aan de bouwsector is de snel stijgende brandstofprijs. Deze stijging verstikt ons omdat wij een enorme hoeveelheid brandstof verbruiken, zelfs meer dan de transportbedrijven, aldus Izquierdo en hij waarschuwt dat als er geen dringende hulp komt van de centrale en de Canarische regering om de brandstofkosten te drukken, vele bedrijven hun deuren zullen moeten sluiten, vooral zij die zich bezighouden met grondverwerken en afbraak en die met veel machines werken.