Overbevolking in de klaslokalen in het zuiden van Tenerife

Geschreven op 09/07/2022De bevolkingsgroei van de afgelopen jaren eist zijn tol in de scholen. De meeste gemeenten in het zuiden hebben dringend nood aan meer plaatsen in de scholen om de demografische hausse van de afgelopen jaren het hoofd te bieden en zo het onderwijsaanbod aan te passen aan de behoeften van de bevolking.

De meerderheid van de burgemeesters waarschuwen voor de "verzadiging" van de klaslokalen en vragen het ministerie van Onderwijs om een ​​meer flexibele reactie om de reeds lopende en toekomstige projecten uit te voeren.

José Miguel Rodríguez Fraga, burgemeester van Adeje, noemde het gebrek aan infrastructuur en onderwijsdiensten in het zuidelijke deel van het eiland "historisch". De afgelopen decennia zijn wij er niet in geslaagd ons aan te passen aan de reële onderwijsbehoeften van de regio en vanuit de gemeenteraad hebben wij taken van andere administratieve diensten op ons genomen, aldus Fraga. Wel is hij tevreden met de plannen van het ministerie om de belangrijkste behoeften op korte en middellange termijn op te lossen.

Arona, de gemeente met de grootste bevolking in de regio, vraagt ​​al jaren om de voltooiing van de werken van het IES (Instituto de Educación Secundaria) Parque La Reina, naast de bouw van een andere school midden in de gemeente. We hopen dat de laatste deadlines, die zijn gesteld door het ministerie van Onderwijs, worden gehaald en dat de studenten van het Guaza-instituut gedurende het academiejaar 2022-23 kunnen verhuizen om een ​​einde te maken aan een voorlopige situatie die 20 jaar heeft geduurd, zei José Julián Mena, burgemeester van Arona.

De burgemeester van Granadilla de Abona, José Domingo Regalado, een van de gemeenten die de snelste groei van het aantal inwoners heeft gekend, verzekerde dat de scholen te klein zijn en dat overbevolking een realiteit is. Tot nu toe is het probleem opgelost met de opening van de scholen in de namiddag, maar met een groei van 1.000 inwoners per jaar is het noodzakelijk om uit te breiden en nieuwe onderwijsfaciliteiten te creëren, aldus Regalado.

Een van de meest kritische opmerkingen aan het adres van het huidige team van het ministerie van Onderwijs komt van Arturo González, burgemeester van San Miguel de Abona, die verklaarde dat ze hun werk niet goed doen en het nalaten om de gemeente te voorzien van nieuwe onderwijsplekken. González stelt dat de meeste centra teveel inschrijvingen hebben en gaf het voorbeeld van het IES San Miguel, waar 820 studenten zijn ingeschreven en de capaciteit slechts 500 studenten bedraagt.