Meer dan 40.000 Canariërs zullen van de kust naar het binnenland moeten verhuizen

Geschreven op 09/07/2022De klimaatverandering zal de temperatuur in 2100 tot 4,5°C doen stijgen en zal 45% van de stranden van de eilanden doen verdwijnen.

Er is rekening gehouden met 25 verschillende klimaatscenario's en het moet worden opgemerkt dat we ons in het meest pessimistische bevinden, aldus de minister voor ecologische transitie en bestrijding van de klimaatverandering, José Antonio Valbuena. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de overheid over de effecten veroorzaakt door menselijk handelen van de laatste 250 jaar. We moeten ons dringend aanpassen, zei Valbuena, verwijzend naar de maatregelen die in de rest van de eeuw moeten worden genomen om te overleven aan de kustlijn die ernstig wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatverandering.

Op korte tijd, dat wil zeggen tussen nu en 2050, gaf hij aan dat de stranden van Alcalá (Guía de Isora) en Nuestra Señora de Las Mercedes (Los Cristianos) zullen verdwijnen. Op langere termijn in 2100 zullen er 147 stranden verdwijnen over alle eilanden, uitgaande van een schade van 45% aan de 1500 kilometer strand die de archipel heeft. Het probleem zal driemaal groter zijn op de oostelijke eilanden dan op de westelijke, waarbij Las Palmas de Gran Canaria een van de steden is die het meest wordt getroffen.

Dit betekent dat mogelijk meer dan 2% van de huidige bevolking van de Canarische Eilanden, zo'n 40.000 mensen, van de kust naar het binnenland zullen moeten verhuizen, aangezien de plaatsen waar ze nu wonen, zullen ophouden te bestaan.

Zo zullen er ook 127 belangrijke infrastructuren zijn die van lokatie zullen moeten veranderen zoals de waterzuiveringsinstallatie El Rosario, de thermische centrale van Las Salinas en de luchthaven van Lanzarote. Ook een aantal plaatsen van cultureel belang komen in de problemen zoals het ‘Lago de la Costa Martiánez’ (Puerto de la Cruz), de ‘Charco de La Aldea’ (San Nicolás), de ‘Mercado de la Luz’ (Las Palmas) en ‘los Hornos de Cal de la Guirra’ (Antigua).

Volgens het ‘Klimaatakkoord van Parijs’ mag de temperatuur niet meer dan 1,5°C stijgen. In het geval van de Canarische Eilanden is de voorspelling dat we tussen nu en het einde van de eeuw een temperatuurstijging zullen hebben van 3 tot 4,5 graden.

De kinderen die nu geboren worden, zullen met deze gevolgen worden geconfronteerd. Vele zaken zullen veranderen en dat zal pijnlijk zijn. Maar de Canarische Eilanden hebben één groot voordeel ten opzichte van de rest van Macaronesië (Kaapverdië, Azoren en Madeira), en dat is het toerisme, dat zorgt voor de nodige inkomsten waarmee gemakkelijker aanpassingen en veranderingen kunnen worden doorgevoerd.