50 jaar geleden opende het eerste hotel in Playa de las Américas

Geschreven op 10/07/2022Het is de 50e verjaardag van de inhuldiging van de Gran Tinerfe, het eerste hotel gebouwd in Playa de Las Américas, dat het begin betekende van een grote toeristische explosie in het zuiden van Tenerife nadat de Catalaanse industrieel Rafael Puig Llivina en zijn zoon Santiago Puig Serratusell in 1965 op het eiland arriveerden en besloten een belangrijke toeristische attractie te creëren in het midden van een uitgestrekte woestijn.

Na de goedkeuring in 1968 van de eerste en tweede fase van het ‘Plan Especial de Ordenación Playa de Las Américas’ in de gemeente Adeje, waren er reeds enkele appartementencomplexen gebouwd: Acapulco, Copacabana, Viña del Mar, de urbanisatie Bungamérica, Troya en Paraíso del Sol.

De volgende stap voor de familie Puig was het aantrekken van investeerders om hotels te bouwen met minimaal vier sterren om zo een meerwaarde te bieden aan de regio en een selecter bezoekersprofiel aan te trekken. De strategie wierp zijn vruchten af en er werd begonnen met de bouw van het hotel Gran Tinerfe, onder leiding van de zakenman Cándido Luis García Sanjuán, eigenaar van het emblematische hotel Tenerife Playa, dat in het begin van de jaren zestig populair was bij de toeristen in Puerto de la Cruz.

De beslissing van deze investeerder was bijzonder belangrijk omdat hij de enige hotelier met belangen in het noorden van het eiland was die economische mogelijkheden zag in het zuiden van Tenerife. De meeste zakenlieden lieten deze kans voorbij gaan omdat ze niet geloofden in de toeristische toekomst van het zuiden.

Hoewel het ontwerp van het hotel geen grote architectonische hoogstandjes bevatte, werd de omvang van de constructie een symbool van moderniteit voor de regio en het eiland. De Gran Tinerfe, met vier sterren en 360 kamers, opende zijn deuren in 1972.

Een paar maanden na de opening kreeg het hotel hoog bezoek van de toenmalige prinsen van Spanje, Juan Carlos en Sofía, vergezeld van hun drie kinderen. En dit betekende een enorme steun en promotie voor de nieuwe toeristische regio van Tenerife.

De bouw van de volgende twee hotels liet niet lang op zich wachten: de Troya in 1973 van de Hesperia-keten en de Europa eind 1974 dankzij de investering van de Duitse zakenman Karl F. Gassmann en zijn zoon Axel.

Vandaag, 50 jaar na de opening van het eerste hotel, is Playa de Las Américas een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Spanje en Europa. Een realiteit die moeilijk voor te stellen was toen Rafael Puig Llivina en zijn zoon Santiago voor het eerst op Tenerife aankwamen, nadat de directeur van een bank in Barcelona de Catalaanse industrieel had voorgesteld de toeristische mogelijkheden te onderzoeken in het zuiden van Tenerife.