Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Dinsdag 12 juli

Geschreven op 11/07/2022Meer dan 15.000 mensen waren zondag aanwezig in de straten van La Laguna om deel uit te maken van de ‘Romería de San Benito Abad’ na twee jaar onderbreking vanwege de pandemie. Ondanks de hoge temperaturen genoten duizenden pelgrims van de wandeling onder begeleiding van verschillende volksgroepen, meer dan vijftig wagens en het beeld van de heilige dat uit de kerk werd gehaald om dit 75-jarig jubileum te vieren.

De viering van carnaval in Santa Cruz is nog maar net voorbij of vandaag om 12.00 uur opent de stemming om het thema van het Santa Cruz Carnaval 2023 te kiezen met drie opties: ‘Televisie’, ‘New York, de stad die nooit slaapt’ en ‘Een duurzame wereld’.

Afgelopen maandag 4 juli werd een van de grootste kinderspeelpleinen op de Canarische Eilanden ingehuldigd in Santa Cruz , het ‘parque de La Gesta’. In slechts één week tijd hebben bijna 5.000 kinderen deze speeltuin reeds bezocht, volgens de burgemeester van Santa Cruz, José Manuel Bermúdez.

De Canarische Eilanden registreerden zondag een van de warmste dagen van het jaar. Op Tenerife werd de 37°C overschreden in de regio Arico, Candelaria, Güímar, Vilaflor, Santiago del Teide, Santa Cruz de Tenerife en de luchthaven van Reina Sofia (Granadilla). In La Laguna liep de temperatuur op tot 34°C en tot 33°C op de luchthaven van Tenerife Norte. Op Gran Canaria werden de hoogste temperaturen geregistreerd in Agüimes met 43°C, Mogán met 42,7°C en San Bartolomé de Tirajana met 42,2°C.

Vijf mensen raakten maandagnacht rond 01.20 uur zwaargewond nadat ze met hun auto in een ravijn waren terechtgekomen op de kruising van de TF-28 ter hoogte van Chiguergue in Guía de Isora. De vijf slachtoffers werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. Eén vrouw kreeg een hartstilstand maar kon worden gereanimeerd.

De zomer van herstel is begonnen en Binter is daar een duidelijk voorbeeld van. De Canarische luchtvaartmaatschappij is de maand juli begonnen met vluchten naar vijf nieuwe internationale en nationale bestemmingen zoals Firenze in Italië, Ponta Delgada op de Azoren, Fez in Marokko en Menorca en Valladolid op nationaal niveau.

Het gemiddelde salaris op de Canarische Eilanden was in 2021 nog steeds het laagste salaris van het land, ondanks het feit dat het met 10,1% is gestegen in het laatste jaar tot 1.416 euro per maand. Het gemiddelde salaris in gans Spanje bedraagt 1.751 euro per maand volgens het ‘VIII Monitor Anual Adecco sobre Salarios’.

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, bezocht maandag de installatiewerkzaamheden van de 121 modulaire huizen voor de gezinnen die getroffen zijn door de vulkaan op La Palma. Naar verwachting zullen de woningen volledig klaar zijn in september.

Een kitesurfer is zondag overleden in Pájara ten zuiden van Fuerteventura. Het ongeval vond plaats rond 11.00 uur toen de hulpdiensten werden gewaarschuwd dat twee jetskiërs een bewusteloze man aan land hadden gebracht. De hulpdiensten konden enkel de dood van het slachtoffer bevestigen.