Bouwondernemers gaan gratis huizen bouwen op La Palma

Geschreven op 12/07/2022De bouwsector heeft zijn diensten aangeboden aan de regeringscommissaris die door de Spaanse regering speciaal is aangesteld en verantwoordelijk is voor de wederopbouw van La Palma.

Dit gebeurde onlangs tijdens een ontmoeting met de voorzitter van Fepeco, Óscar Izquierdo (Federación Provincial de Entidades de la Construcción de Santa Cruz de Tenerife), de voorzitter van de CNC (Confederación Nacional de la Construcción’), Pedro Fernández en de regeringscommissaris Héctor Izquierdo.

Het is duidelijk dat de basis van de wederopbouw van het eiland, na de uitbarsting van de vulkaan, de bouwsector is. Daarom benadrukte de commissaris het belang van de publiek-private samenwerking bij acties als deze. De toekomst van het eiland staat op het spel en het is van essentieel belang dat wij allen bij de wederopbouw van het eiland worden betrokken. Wij leveren een gezamenlijke inspanning zodat La Palma een eiland van de toekomst wordt, zo zei hij.

De voorzitter van de CNC heeft de aandacht gevestigd op het “Calma-project”, waarbinnen de sector 10 woningen zal bouwen die gratis aan de meest behoeftige gezinnen zullen worden geschonken. Maar er zullen ook opleidingen gegeven worden om werkgelegenheid te genereren. Nu de jeugdwerkloosheid zo hoog is en er een tekort is aan arbeidskrachten in de sector, is deze samenwerking noodzakelijk, aldus Fernández.

De voorzitter van Fepeco deed daarom een dringende oproep aan jongeren en vrouwen om in de bouwsector te stappen. Fepeco heeft drie opleidingsprojecten opgezet voor metselaars, bouwvakkers, afwerkers en tegelzetters, elektriciens en loodgieters alsook cursussen voor risicopreventie bij het metselen, elektriciteit- en loodgieterswerk. Verder zijn er nog speciale opleidingen voorzien in het monteren van steigers en werken op hoogte.

Izquierdo legde uit dat meer dan 90% van de arbeidskrachten in de sector ouder is dan 40 jaar en slechts 9,6% zijn vrouwen. Daarom roept hij de vrouwen en de jongeren van La Palma op om deze cursussen te volgen en in de bouwsector te gaan werken en zo kan de hoge jeugdwerkloosheid terug worden gedrongen.