De klaagzang van Guayota op de Teide (video-/ audiofragment)

Geschreven op 14/07/2022


Guayota's klaagzang. Dit is hoe het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) het geluid definieert van de laatste seismische zwerm bestaande uit 630 kleine bevingen die dinsdagmorgen werden vastgelegd op de Teide.

De Canarische Eilanden zijn rijk aan Spaanse cultuur, maar vóór de Spaanse verovering hadden de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, hun eigen culturen, overtuigingen en mythen.

De belangrijkste god, die door de Guanchen werd aanbeden, was Achaman. Hij schiep het land, water, vuur en lucht en alle schepselen ontleenden hun bestaan ​​aan hem en symboliseerde het goede. Maar voor al het goede is er een keerzijde en de godheid van het kwaad was Guayota, de tegenstander van Achaman.

Guayota leefde in de vulkaan Teide die werd gezien als een van de toegangspoorten tot de onderwereld. Hij werd altijd vergezeld door Tibicenas, mythische wezens met de lichamen van grote wilde honden, vuurrode ogen en een lange, zwarte vacht. Deze demonen leefden in diepe grotten in de bergen en vertegenwoordigden duisternis en kwaad.

Om de frequenties van deze seismische signalen door mensen te laten horen, moesten ze 500 keer worden versneld. In deze video kun je de seismische signalen zien en horen die zijn opgenomen door het ‘Red Sísmica Canaria’ tussen 05:50 uur en 11:50 uur op dinsdagmorgen 12 juli 2022.

Je kunt zien en horen hoe de bevingen aan het begin heel dicht op elkaar volgen, terwijl ze in het laatste deel meer gespreid voorkomen. Deze eigenschap komt veel voor bij zwermen van dit type en weerspiegelt de geleidelijke herbalancering van de druk in het hydrothermale systeem van de Teide-vulkaan.