Snelle bevolkingsgroei in het zuiden van Tenerife

Geschreven op 18/07/2022Het zuiden van Tenerife, van Candelaria tot Santiago del Teide, heeft deze eeuw tot dusver een aanzienlijke bevolkingsgroei gekend, bijna een verdubbeling van het aantal inwoners volgens de laatste volkstelling. In de twaalf gemeenten zijn er sinds 2002 bijna 120.000 mensen bijgekomen, van 188.899 naar 306.332. Dit alles zonder de niet-geregistreerde personen mee te tellen en natuurlijk de bijna 15.000 bezoekers die de toeristengemeenten gemiddeld per dag ontvangen.

Een overbevolking waarover onder de politici wordt gedebatteerd, vooral als het gaat om het eisen van meer diensten en een betere infrastructuur (huisvesting, wegen, ziekenhuizen, parkeergarages, enz). “Als het schip te zwaar is, zinkt het en dit kan het eiland overkomen", zo waarschuwde de burgemeester van San Miguel de Abona, Arturo González, wiens gemeente in twintig jaar tijd is gestegen van 9.174 inwoners naar 21.827.

Deze bevolkingsgroei in het zuiden, die de afgelopen twee jaar als gevolg van de pandemie beperkt is gebleven, is er vooral gekomen dankzij de migratie. En het is nog steeds een Eldorado voor duizenden arbeiders die hun brood verdienen in de hotels, de bouw of de dienstensector. Velen verlieten hun families in het noorden of in La Gomera om naar Granadilla, Arona, Adeje of Guía de Isora te verhuizen, maar de overgrote meerderheid zijn buitenlanders.

Het gebrek aan opleiding van de autochtone bevolking, vooral op taalgebied, heeft de massale instroom van buitenlandse arbeidskrachten, zowel Europese als Zuid-Amerikaanse, mogelijk gemaakt, terwijl Aziatische burgers (Chinezen en Indiërs) een groot deel van de handel voor hun rekening nemen, samen met de multinationals, waardoor Zuid-Tenerife van grote onbekende is uitgegroeid tot de economische motor van het eiland.

Volgens de officiële cijfers van 1 januari 2021 telt Adeje al 48.773 inwoners en Arona 82.500, hoewel de gemeenteraad bevestigt dat het cijfer ondertussen dicht bij de 100.000 inwoners ligt, rekening houdend met de laatste volkstelling.

José Julián Mena, burgemeester van Arona, verklaarde dat zowel migratie- als grensbeleid niet tot de gemeentelijke bevoegdheden behoren. Wat zeker is, is dat het Zuiden de afgelopen decennia een exponentiële bevolkingsgroei heeft doorgemaakt, terwijl de dienstverlening nagenoeg op hetzelfde niveau is gebleven. We zijn de 21e eeuw ingegaan met infrastructuren en diensten van de 20e eeuw. Dit zien we niet alleen op de wegen en in de mobiliteit als geheel, maar ook in de vraag die we sinds 2015 stellen voor de oplevering van een ziekenhuis met het complete dienstenportfolio, nieuwe onderwijscentra en gezondheidscentra, aldus Mena.