Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Dinsdag 2 augustus

Geschreven op 02/08/2022De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, betreurde gisteren de dood van Abigail, de 34-jarige vrouw, die op 29 juli op straat door haar ex-partner in Santa Cruz de Tenerife is vermoord. Dit brengt het aantal vrouwen op 100 die door hun partner of ex-partner werden vermoord op de Canarische Eilanden sinds 2003. Dat zijn er gemiddeld meer dan 5 per jaar.

Als gevolg van de dichte mist op de luchthaven Tenerife Noord liepen gisteren verschillende vluchten vertragingen op en enkele vluchten moesten worden omgeleid naar de luchthaven van Tenerife Sur.

De Canarische Eilanden hebben deze week opnieuw een gele en oranje risicowaarschuwing vanwege een nieuwe hittegolf waardoor de temperaturen kunnen oplopen tot 37°C. In het oosten en het zuiden van Tenerife kan het kwik oplopen tot 34°C. Gran Canaria heeft het ergst te lijden onder deze hittegolf met maximumtemperaturen tot 39°C.

In de maand juli zijn op de Canarische Eilanden zes doden gevallen ten gevolge van verdrinking en twintig personen raakten gewond. Tot 31 juli zijn er dit jaar reeds 35 mensen omgekomen door verdrinking, dat zijn er acht meer dan in dezelfde periode van 2021 en 13 meer dan in 2020.

De bosbrand in het noorden van Tenerife, die op 21 juli begon in Los Realejos maar momenteel onder controle is, heeft een historisch debat heropend namelijk of blusvliegtuigen dan wel blushelikopters het beste alternatief zijn om bosbranden te bestrijden. Gezien de orografie van de eilanden lijken de blushelikopters aan het langste eind te trekken. Blusvliegtuigen zijn dan weer meer geschikt om gebieden te blussen zonder reliëf.

Zo'n 4.000 jongeren tussen de 18 en 35 jaar met een inkomen van minder dan 24.318 euro zullen gedurende twee jaar kunnen genieten van een steun van 250 euro om de huur te betalen van de woning waar ze ingeschreven staan, op voorwaarde dat deze niet hoger is dan 600 euro en ze een huurcontract kunnen voorleggen.

Het ministerie van Cultuur van de Canarische Eilanden heeft een specifieke steunlijn geopend voor de modernisering en digitalisering van de bioscopen op de eilanden. Het is een nieuw initiatief dat met Europese fondsen zal worden gefinancierd om de sector helpen te herstellen van de negatieve impact van de gezondheidspandemie.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden meldt sinds vrijdag drie nieuwe gevallen van apenpokken en negen in onderzoek. Sinds het begin van de afkondiging van de gezondheidswaarschuwing werden reeds 107 gevallen bevestigd, waarvan 71 op Gran Canaria, 34 op Tenerife en twee op Fuerteventura.

Een 72-jarige vrouw is zondag overleden nadat ze was aangereden door een motorfiets in de gemeente El Tanque ten noorden van Tenerife. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden het leven van de vrouw niet meer redden gezien de ernst van de verwondingen.

Agenten van de Guardia Civil hebben in het kader van de operatie COLLARIN een 53-jarige man gearresteerd, een inwoner van de gemeente La Victoria de Acentejo (Tenerife), voor het bezit van meer dan 200 marihuanaplanten en drugshandel.