Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Woensdag 3 augustus

Geschreven op 03/08/2022De president van Spanje, Pedro Sánchez, heeft dinsdag op Palma aangekondigd dat de regering de korting voor busvervoer op de Canarische Eilanden zal verhogen van 30 naar 50% om het openbaar vervoer te stimuleren. En het is ook een reactie op de stijging van de energieprijzen.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) heeft een temperatuurstijging aangekondigd die een oranje risicowaarschuwing betekent voor Gran Canaria, waar de maximumtemperaturen kunnen oplopen tot boven de 40°C, terwijl deze in de rest van de archipel rond de 36°C zullen schommelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft tot 7 augustus de rode risicowaarschuwing geactiveerd voor de gemeenten Agüimes, Ingenio, Mogán, San Bartolomé en Santa Lucía de Tirajana, La Aldea, Artenara en Tejeda op Gran Canaria. Er is een gele risicowaarschuwing voor de gemeenten Arona, Fasnia, Granadilla, Güímar en San Miguel op Tenerife.

De Canarische Eilanden ontvingen in juli 900.683 internationale toeristen, dat is 306,9% meer dan in de maand juli van vorig jaar. De uitgaven van deze bezoekers bedroegen 8.083 miljoen euro, met een gemiddelde uitgave per persoon van 1.403 euro. In de periode van januari tot juni arriveerden er 5,74 miljoen buitenlandse bezoekers of 662,50 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Het aantal werklozen dat officieel geregistreerd staat op de Canarische Eilanden groeide in juli met 1.193 werklozen, een stijging van 0,63 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Wat de jaarlijkse gegevens betreft heeft de archipel te maken met een daling van 62.664 werklozen (24,66%).

De ‘Fundación Anar’ heeft op 28 juli een opsporingsbericht gelanceerd met als doel Alena Prieto Mador, twee jaar oud, terug te vinden. Het meisje woont in de gemeente Güímar en werd op zaterdag 16 juli voor het laatst gezien in de voornoemde gemeente.

De botsing van een voertuig en de daaropvolgende brand op de TF-1 snelweg ter hoogte van de gemeente Guaza op Tenerife heeft gisteren voor lange files gezorgd. De Brandweer van Tenerife, de agenten van de Guardia Civil en een ambulance waren snel ter plaatse. De bestuurder van de wagen was gelukkig maar licht gewond.

Agenten van de Guardia Civil van de luchthaven Tenerife Zuid hebben twee mannen van 43 en 46 jaar gearresteerd voor diefstal. Ze maakten van de grote toestroom van passagiers gebruik om farden tabak te stelen voor een waarde van ongeveer 2.300 euro, evenals 1.220 euro in contanten.

Het bedrijf ‘Gestión y Planeamiento Territorial y Medioambiental’ (Gesplan) heeft van januari tot op heden de vulkaanas verwijderd van 413 woningen, 91 landbouwpercelen en 145 wegen of toegangswegen tot huizen en boerderijen op het eiland La Palma.

Agenten van de Nationale Politie hebben een 34-jarige man, zonder strafblad, gearresteerd voor vier overvallen met geweld en intimidatie, gepleegd tussen april en juli van dit jaar, waarvan drie op hetzelfde tankstation in La Laguna op Tenerife. Telkens ging de dader ervandoor met het geld van de kassa.

De Spaanse regering heeft een toewijzing van 35 miljoen euro goedgekeurd voor de strijd tegen armoede op de Canarische Eilanden, zo kondigde de vice-minister van Sociale Rechten van de Canarische regering, Gemma Martínez, aan. Dit is het grootste bedrag dat ooit hiervoor is uitgetrokken vanwege de ongelukkige sociaal-economische situatie op de archipel, aldus Martínez.