Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Zondag 7 augustus

Geschreven op 07/08/2022De locatie van het hoofdkantoor van het toekomstige Spaanse ruimteagentschap is van de ene op de andere dag een wedstrijd geworden tussen de verschillende Spaanse regio's en steden. De Canarische Eilanden hebben zich als laatste kandidaat gesteld maar genieten van het voordeel dat het zich op dezelfde breedtegraad bevindt als Cape Canaveral en een nauwe band onderhoudt met het ‘Agencia Espacial Europea’.

Vrijdagmiddag werd het levenloze lichaam van een man gevonden in een moeilijk toegankelijke zone in La Quinta, behorend tot de gemeente Santa Úrsula op het eiland Tenerife. De eerste bevindingen wijzen op een mogelijk ongeval maar de Guardia Civil heeft toch een onderzoek ingesteld en wacht de resultaten van de autopsie af.

De GES-helikopter heeft een 48-jarige man gered die een zware enkelblessure had opgelopen op een wandelpad in de regio Chamorga, in de gemeente Santa Cruz de Tenerife. Het slachtoffer werd overgebracht naar het Hospital Universitario Ntra. Sra. de Candelaria.

De wind waait niet altijd de verkeerde kant op. Er is bemoedigend nieuws over de belangrijkste motor van de Canarische economie, het toerisme, ondanks de stormachtige huidige situatie door de inflatie en de hoge energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hoteliers op Tenerife sloten juli af met een gemiddelde bezetting van 81%, vijf procent meer dan geschat werd aan het begin van de zomer. La Palma spant de kroon met 87% bezetting.

De totale inkomsten van de IGIC (Impuesto General Indirecto Canario) in de eerste helft van het jaar bedroegen 931 miljoen euro volgens gegevens van de belastingdienst van de Canarische Eilanden. Dat betekent een stijging van 11,7 procent ten opzichte van 2019, het laatste jaar onder normale economische omstandigheden. Op de Canarische Eilanden betaalt met geen BTW maar wel IGIC, een Canarische taks.

Een vrouw is zaterdag om het leven gekomen door verdrinking nadat ze door de strandwachten uit de zee was gered op Playa del Castillo in de gemeente Puerto de la Cruz op Tenerife. De hulpdiensten hebben de vrouw nog trachten te reanimeren maar helaas zonder succes.

Verontwaardiging over de aankondiging van "een zetel te huur" op Tenerife. Het valt niet te ontkennen dat de prijs van huurwoningen op de Canarische Eilanden de pan uitswingen. Het tekort aan nieuwe woningen zorgt voor prijsstijgingen die de mensen zich niet kunnen veroorloven. Deze situatie zorgt voor ongelofelijke toestanden. Zo verscheen er een advertentie voor de verhuur van een zetel in een huis in La Caleta (Adeje, Tenerife). Men verhuurt niet eens meer een kamer maar een zetel in de gemeenschappelijke ruimte van een huis. "We verhuren onze zetel om de huurprijs te kunnen betalen. Het huis is gelegen in La Caleta met uitzicht op zee. Elektriciteit, water en wifi inbegrepen. Onze voorkeur gaat uit naar een vrouw die gesteld is op netheid”, zo zeggen de verhuurders.

De Cabildo van Tenerife heeft vrijdag het verbod op de toegang tot de bergen opgeheven dat was uitgevaardigd door de ‘Dirección General de Seguridad y Emergencias’ ten gevolge van de hoge temperaturen. De minister van Natuur, Isabel García, verklaarde dat het gevaar op bosbranden erg groot bijft en doet beroep op het gezond verstand van de mensen en vraagt om voorzichtig te zijn en te allen tijde de bewegwijzering en de aanbevelingen te volgen.

Reddingswerkers hebben afgelopen vrijdag het levenloze lichaam van een man uit de zee gehaald in de buurt van het strand van Tapahuga in San Sebastián de La Gomera. De hulpdiensten konden enkel zijn dood bevestigen. De Guardia Civil heeft een onderzoek ingesteld.