Dagelijks groeit het aantal nieuwe kraakpanden in Spanje

Geschreven op 09/08/2022Ook de Canarische Eilanden hebben te kampen met dit toenemende probleem. Specifiek wordt geschat dat er meer dan 120.000 gekraakte woningen zijn in Spanje. Een fenomeen dat de afgelopen vijf jaar met 40% is gegroeid.

Het probleem lijkt het grootst te zijn in Catalonië met meer dan 40% van de klachten. Een cijfer dat bijna vier keer hoger is dan dat van Madrid en drie keer meer dan in Andalusië.

Er zijn meerdere nadelen aan verbonden voor de eigenaars: van emotionele problemen tot juridische kosten en reparatiekosten om de toegebrachte schade te herstellen. Gemiddeld duurt het ongeveer een jaar voordat een gekraakte woning opnieuw door de eigenaar kan worden gebruikt. En velen kiezen ervoor om het dan te verkopen.

In 2021 werden in Spanje meer dan 17.000 klachten met betrekking tot huisbezetting geregistreerd, dat is 18,14% meer dan in 2019 en bijna een verdrievoudiging dan een decennium geleden.

Het ‘Agencia Negociadora del Alquiler’ (ANA) stelt een reeks maatregelen voor om te vechten tegen wat zij een plaag noemen. Bijvoorbeeld  gevangenisstraffen voor 'krakers' die zich zonder geweld of intimidatie een pand toeëigenen. Hoewel ze verduidelijken dat de straffen niet zo zwaar moeten zijn in het geval er geweld wordt gebruikt bij de inname van een woning.

Ondertussen blijft het fenomeen groeien. En het heeft niet alleen gevolgen voor privé-eigendommen. Het treft ook woningen die worden beheerd door overheidsdiensten.