Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Woensdag 10 augustus

Geschreven op 10/08/2022Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft zeer hoge concentraties zwaveldioxide gemeten in de meest zuidelijke kraters van de vulkaan op La Palma ondanks het feit dat er bijna acht maanden zijn verstreken sinds het einde van de uitbarsting. Ook werden er tal van fumarolen gedetecteerd met een hoog gehalte aan waterdamp, wat vrij normaal is. Een fumarole is een opening in de aardkorst waar warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) kondigt een lichte tot matige temperatuurdaling aan vanaf vandaag en vanaf vrijdag wordt er matige regenval voorspeld in het noorden van Tenerife. Gedurende het weekend zal het bewolkt zijn in het noorden en licht bewolkt in het zuiden.

De Guardia Civil heeft op Tenerife vier leden gearresteerd van de historische Los Rositos-clan, gevestigd in O Grove (Pontevedra). Bij huiszoekingen werden meer dan een kilo cocaïne en verschillende hoeveelheden andere drugs in beslag genomen. De zogenaamde 'Xabarín'-operatie begon nadat werd ontdekt dat deze mensen continue reizen maakten tussen de luchthavens van Santiago de Compostela en Tenerife Sur.

Het gemeentelijk consumentenbureau van Adeje (OMIC), gevestigd in de calle Tinerfe el Grande, heeft tot nu toe dit jaar 1.311 vragen en/of klachten binnengekregen. De meeste klachten hebben vooral betrekking op mobiele telefonie, luchtvaartmaatschappijen, elektriciteitsvoorziening, bankdiensten, apparaatgaranties, autoverhuur, vakantiepakketten en klinieken.

De president van de Cabildo van Tenerife, Pedro Martín, verklaarde zeer tevreden te zijn dat het Spaans Vulkanologisch Centrum op Tenerife zal worden gehuisvest. Op het eiland doen we al jaren permanent onderzoek op dit gebied en de Cabildo van Tenerife draagt ​​een aanzienlijke financiële bijdrage toe aan studies over vulkanologie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het Vulkanologisch Centrum op Tenerife zijn thuisbasis zal hebben, aldus Martín.

Het Canarische ministerie van Volksgezondheid meldt dat sinds de laatste update van afgelopen vrijdag 520 nieuwe positieven met COVID werden geregistreerd onder de 60-plussers. De cumulatieve incidentie voor deze leeftijdsgroep op 14 dagen bedraagt 521,69 gevallen per 100.000 inwoners en op 7 dagen is dat 239,85. Momenteel zijn er op de Archipel 300 patiënten opgenomen in het ziekenhuis waarvan 24 op de intensive care. De afgelopen dagen zijn er zes personen overleden aan COVID, vier op Tenerife en twee op Gran Canaria.

Zoals elke zomer voert de gemeente Arona, naast de gebruikelijke taken van afvalinzameling en straatreiniging extra reinigingsacties uit in Los Cristianos en in Las Américas. Dit is nodig gezien de grote toestroom van toeristen en bezoekers.

Agenten van de Nationale Politie arresteerden vier personen, drie mannen en één vrouw tussen de 30 en 42 jaar oud, voor een overval met geweld en intimidatie, gepleegd op een cannabisclub in een winkelcentrum in Adeje. De eigenaar van de club kreeg daarbij enkele rake klappen en de overvallers gingen ervandoor met 300 euro.