Honderden achtergelaten auto’s in het zuiden van Tenerife

Geschreven op 11/08/2022Het achterlaten van voertuigen in het zuiden van Tenerife is een oud probleem dat in de loop van de tijd altijd maar toeneemt. Het baart de gemeenteraden van Arona, Granadilla de Abona en San Miguel de Abona steeds meer zorgen. Zij lanceren voortdurend campagnes om deze achtergelaten auto’s uit de openbare en particuliere zones te verwijderen, zich ervan bewust dat schroot een bron is van vuil, veiligheidsproblemen veroorzaakt en parkeerplaatsen inneemt, naast het lelijke landschap.

Een van de meest getroffen regio’s is het industrieterrein in Las Chafiras in San Miguel de Abona, waar meer dan 200 verlaten auto's staan, volgens de gegevens van de lokale politie en een paar kilometer verderop in de omgeving van Guargacho staan er nog eens een 50-tal.

We hebben geconstateerd dat op de plaatsen dicht bij de reparatiewerkplaatsen het probleem verergert, misschien omdat de mensen de reparaties niet kunnen betalen, verklaarde Antonio Manuel Rodríguez, raadslid voor Veiligheid en Verkeer. Hij begrijpt niet waarom zoveel burgers dit doen. De oplossing is nochtans simpel. Je gaat naar de lokale politie en vult een formulier in waarin je de toestemming geeft om het voertuig gratis te laten weghalen.

Arona heeft meer dan 400 achtergelaten auto’s in zijn depot die van de straat werden gehaald. Wanneer een voertuig wordt opgemerkt met duidelijke sporen van verlating, wordt het naar het depot gebracht en wordt er een dossier gestart waarvan de eigenaar een kopie ontvangt. Na het verstrijken van de vastgestelde termijn en zonder reactie van de eigenaar, wordt het voertuig naar een erkend verwerkingscentrum gebracht voor vernietiging.

De schepen van Veiligheid van Granadilla, María Candelaria Rodríguez, verklaarde dat er elke dag gemiddeld zes auto’s worden weggetakeld. Ze heeft de medewerking van de burgers gevaagd om verlaten auto’s te melden en benadrukte ook de mogelijkheid om naar de lokale politie te gaan om gratis de auto te laten wegtakelen.