Vooruitgang in het dossier rond de tokkelbanen in Santa Cruz

Geschreven op 11/08/2022Zoals in februari reeds gemeld heeft het Departement Stedelijke Planning van de hoofdstad een gunstig haalbaarheidsrapport uitgebracht over het project om twee tokkelbanen (of zip-lijnen) te installeren bij de ‘mirador de Las Teresitas’ en het ‘Parque de Las Mesas’.

Ondertussen heeft een particuliere investeerder interesse getoond in de ontwikkeling van dit project in de hoofdstad, althans dat heeft de firma Proexca meegedeeld aan het stadsbestuur van Santa Cruz. Het doel van Proexca is het aantrekken van strategische investeringen naar de Canarische Eilanden.

Zoals beschreven in het project kunnen gebruikers met snelheden tussen de 79 en 100 kilometer per uur in iets meer dan een minuut een afdaling maken langs een kabel van 950 meter in het geval van Las Mesas en 905 meter in Las Teresitas.

Volgens het project zijn de faciliteiten gemakkelijk bereikbaar met de auto en liggen ze dicht bij bestaande wegen of paden. In de beschrijving van deze installatie wordt uitgelegd dat een tokkelbaan bestaat uit een kabel dat twee punten op verschillende hoogten met elkaar verbindt met daaraan een ‘hangstoel’ die uitsluitend wordt voortgestuwd door de werking van de zwaartekracht. Omdat er geen motor nodig is, heeft het een verminderde impact op het landschap. Er wordt gesteld dat de gebruikte constructietechnologieën even eenvoudig te installeren als te verwijderen zijn, zonder sporen achter te laten.

Proexca stelt dat zip-lijnen de toeristische aantrekkingskracht van de regio zullen vergroten, wat enkel maar positief zal zijn voor de lokale economie.