Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Vrijdag 12 augustus

Geschreven op 12/08/2022De Cabildo van Tenerife werkt aan de opstelling van een verordening om mobilhome- en kampeerterreinen op Tenerife te reguleren, met als doel de talrijke gebruikers kwaliteit, bereikbaarheid en veiligheid te bieden met optimale openbare diensten en voorzieningen. De president van Tenerife, Pedro Martín wees erop dat ze hiervoor samen met de gemeenten om mogelijke locaties te zoeken om alzo de overlast voor de buurtbewoners te beperken en de parkeerstroken op de openbare weg vrij te houden voor het gewone verkeer.

Salvamento Marítimo heeft woensdag een boot met 62 migranten onderschept op ongeveer zeven kilometer ten westen van de haven van Arguineguín (Gran Canaria). De eerste indruk was dat alle inzittenden in goede gezondheid verkeerden maar bij het leegmaken van de boot vonden de hulpdiensten het levenloze lichaam van een man, verstopt onder wat kledij.

De douane van de belastingdienst in Santa Cruz de Tenerife en de Guardia Civil hebben 200 kilo cocaïne in beslag genomen op het schip 'Nord Mamore' toen het een stop maakte om te tanken in de haven van de hoofdstad van Tenerife op zijn route van Brazilië naar de haven van Lissabon.

De gevelverlichting van alle openbare gebouwen op de Canarische Eilanden zal om 22.00 uur worden uitgeschakeld om te trachten het elektriciteitsverbruik te verminderen gezien de hoge energiekosten als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne.

De ‘Fundación Loro Parque’ zet zich reeds 15 jaar lang in voor het behoud van bedreigde papegaaiensoorten in Cuba. De technische en financiële steun van de instelling heeft geleid tot de redding van twee bedreigde soorten namelijk de ‘Cuba-amazone’ (Amazona leucocephala) en de ‘Cubaanse aratinga’ (Psittacara euops).

De lokale politie van Santa Cruz de Tenerife neemt deze week deel aan een speciale controleactie die wordt gepromoot door de ‘Dirección General de Tráfico’ (DGT) en tot doel heeft verkeersongevallen te voorkomen die worden veroorzaakt door chauffeurs die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs.

Ook op de Canarische Eilanden dreigt een watertekort. Tussen oktober 2021 en eind juli 2022 viel er bijna 35% minder regen dan normaal. Víctor Quintero, directeur van het AEMET Meteorologisch Centrum in Santa Cruz de Tenerife hoopt dat er extra regen zal vallen in de komende herfstperiode. Zo hebben de droogte en de recente hittegolven een negatief effect op de landbouw. Zij hebben als eersten last van dit watertekort, aluds Quintero.

La Palma claimt het hoofdkwartier van het Spaanse Vulkanologisch Centrum. De installatie zou een onderdeel zijn van het herstel na de uitbarsting van de Cumbre Vieja, aldus de burgemeester van Los Llanos de Aridane. Na de aankondiging van de Canarische president, Pedro Sánchez, dat de Canarische Eilanden het toekomstige Spaanse Vulkanologisch Centrum zullen huisvesten, is er een strijd ontstaan tussen Tenerife en La Palma.

Slechts 14,5% van de jongeren tussen de 16 en 29 jaar, die op de Canarische Eilanden wonen, slaagt erin om het ouderlijk huis te verlaten en op zichzelf te gaan wonen, een cijfer dat tot de laagste in Spanje behoort, volgens een rapport dat gisteren werd gepubliceerd door het ‘Consejo de la Juventud de España’.

In totaal zullen 60 jongeren van de Canarische Eilanden zaterdag 13 augustus hun artistieke vaardigheden tonen in de XIIIe editie van het ‘Festival de Nuevos Talentos’, dat opnieuw wordt georganiseerd na twee jaar onderbreking door COVID. Het evenement gaat door op het centrale marktplein van El Médano vanaf 20.00 uur.