Overbevolking op de Canarische Eilanden?

Geschreven op 14/08/2022De Canarische Eilanden hebben 2,2 miljoen inwoners, zo blijkt uit de laatste gegevens van het ‘Instituto Nacional de Estadística’. Te weinig, te veel of precies de juiste hoeveelheid? Dat is de vraag die aan het begin van deze eeuw door de hoofden spookte van sommige politieke leiders en nu duikt deze vraag opnieuw op.

Het begin van het politieke jaar, dat in september begint en het sluitstuk vormt van de huidige zittingsperiode, zal onder meer in het teken staan van de demografische duurzaamheid van de archipel. Het is duidelijk dat deze kwestie verband houdt met gevoelige onderwerpen zoals de ecologische overgang, het economisch ontwikkelingsmodel, de ruimtelijke ordening en de strategie voor interne en externe promotie.

In de eerste twee decennia van deze eeuw is de bevolking van de eilanden met 32% toegenomen, oftewel met 530.000 inwoners, ruim boven het nationale gemiddelde, iets wat Román Rodríguez, als vice-voorzitter van de regering, als "onevenredig" beschouwt. Er moeten formules worden gezocht die het mogelijk maken de ongecontroleerde bevolkingsgroei een halt toe te roepen, zodat de werkloosheid verder kan worden teruggedrongen door middel van een passend beheer van het grondgebied en de natuurlijke hulpbronnen. Dit is de enige manier om het gebrek aan openbare diensten en de verkeerschaos op de wegen op te lossen.

Alle politieke partijen moeten de overtuiging hebben dat we een probleem hebben, iets dat ontbrak gedurende de verschillende regeringsperioden de afgelopen jaren. In de eerste plaats moet er nagedacht worden over de kwestie en ten tweede moeten we dit probleem in Europa aan de orde stellen, aldus Rodrìguez.

Hij benadrukte dat er formules zijn die kunnen worden toegepast om een evenwichtige bevolkingsgroei te bekomen aangezien het tempo van 20.000 inwoners extra per jaar meer en meer een sociaal probleem van de eerste orde is geworden. Hij verwees ook naar het opvoeren van de controles op de reguliere immigratie, aangezien de immigranten die in kleine bootjes of cayucos op de eilanden toekomen, niet bepaald het probleem vormen.

Het laatste verslag van het ‘Comité de Expertos sobre Población e Inmigración en Canarias’ waarschuwt ervoor dat de toename van het aantal inwoners van de autonome regio gevolgen zal hebben voor de verstrekking van openbare diensten, met name op het gebied van volksgezondheid, onderwijs, huisvesting en sociale diensten. Bovendien zijn bepaalde eilanden, zoals Lanzarote en Fuerteventura, niet voorbereid op een snelle bevolkingsgroei en de hoofdeilanden Gran Canaria en Tenerife hebben het niveau van verzadiging reeds bereikt.