Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Woensdag 17 augustus

Geschreven op 17/08/2022De Villa Mariana de Candelaria werd maandag voor één dag de hoofdstad van de Canarische Eilanden ter gelegenheid van de feestdag van de Maagd van Candelaria, beschermheilige van de archipel. De belangrijkste autoriteiten van het eiland woonden samen met duizenden pelgrims het feest bij.

Na twee jaar onderbreking gingen maandag opnieuw de feestelijkheden door ter ere van San Bartolomé (verbena de La Pamela) in Tejina (San Cristóbal de La Laguna). En iedere keer is het weer uitkijken naar de ‘pamelas’ of breedgerande vrouwenhoeden die voor deze gelegenheid speciaal worden versierd. Honderden vrouwen droegen een pamela, kleurrijk, origineel, sommige met een complexe uitwerking en andere eenvoudig versierd met bloemen of vruchten.

De Guardia Civil van Agüimes (Gran Canaria) heeft een man en een vrouw van respectievelijk 34 en 21 jaar gearresteerd, beide met eerdere veroordelingen, voor een diefstal van 40 geiten op twee verschillende boerderijen.

Een 49-jarige vrouw is overleden en drie mensen zijn gewond geraakt bij een botsing met drie auto’s in Icod de los Vinos op Tenerife. Het ongeval gebeurde maandagmiddag op de Vía Variante Norte. De drie gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis maar voor de vrouw kwam alle hulp te laat.

Een Boeing 737-83N die maandagmiddag is opgestegen in Gdansk (Polen) richting Fuerteventura heeft zijn vluchtroute moeten onderbreken wegens technische problemen. Het vliegtuig heeft drie uur lang moeten rondvliegen alvorens een noodlanding te kunnen maken op de luchthaven van Warschau-Chopin. De passagiers kwamen er met de schrik vanaf.

Het ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Huisvesting van de Canarische Eilanden heeft 3.889 aanvragen ontvangen in de eerste tien dagen van de start van de hulplijn voor jongeren op de archipel. Deze steun van maximum 250 euro per maand helpt de jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar hun huur te betalen gedurende 24 maanden.

De Canarische economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 9% in vergelijking met dezelfde periode van 2021. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit 11,9%, volgens de gegevens gepubliceerd door het ‘Instituto Canario de Estadística’ (ISTAC).

In nacht van 11 op 12 augustus zijn er niet minder dan acht boten met 400 migranten toegekomen op Lanzarote en Fuerteventura. Eén boot kapseisde net voor aankomst waarbij een 6-jarige jongen op het nippertje kon worden gered maar ondertussen is hij spijtig genoeg in het hospitaal overleden. Uit diezelfde boot verdween ook een zevenjarig meisje dat blijkbaar is verdronken nadat ze zich had losgemaakt van haar moeder, die haar had vastgebonden met een zakdoek.

De promotors van het winkelcentrum, dat wordt gebouwd op de plaats waar vroeger de ‘Sala Tropicana’ was in Adeje, zijn gearresteerd. Het gaat om vier personen met de Russische en Spaanse nationaliteit die worden beschuldigd van het witwassen van geld, misdaden tegen de schatkist, oneerlijke administratie, valse documenten en identiteitsdiefstal.

De Canarische regering wijst 420.000 euro toe aan projecten voor gendergelijkheid. Hiervan gaat 200.000 euro naar het subsidiëren van projecten van vzw's, 120.000 euro voor vrouwenverenigingen en -federaties en 100.000 euro voor de eilandgemeenten.