Dieptepunt voor het aantal geboorten op de Canarische Eilanden

Geschreven op 20/08/2022Het geboortecijfer op de Canarische Eilanden is nog nooit zo laag geweest. De archipel is de derde autonome gemeenschap met de grootste daling in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2021, namelijk met 3,84%. De daling is veel groter in de provincie Santa Cruz de Tenerife met 6,97% tegen 1,10% in de provincie Las Palmas, volgens de gegevens van het ‘Instituto Nacional de Estadística’ (INE).

Tussen januari en juni werden op de Canarische Eilanden 5.732 kinderen geboren, 3.138 in Las Palmas en 2.594 in de provincie Santa Cruz de Tenerife. In vergelijking met 2019 betekent dit zelfs een daling van 14,86%. In slechts zes jaar tijd is het aantal geboorten tussen januari en juni met 25% gedaald.

Als de bevolking van de Canarische Eilanden toeneemt, is dat te danken aan de komst van de buitenlanders, want de natuurlijke bevolkingsgroei is ook al jaren negatief. En in 2022 kan dit verschil nog groter worden omdat de daling van het aantal geboorten gepaard zal gaan met een stijging van het aantal sterfgevallen.

De tendens van de daling van het aantal geboorten trekt zich door voor gans Spanje. Tussen januari en juni waren er 159.705 geboorten in Spanje, een cijfer dat het laagste is sinds het einde van de jaren 1990.

Toch zijn er zes autonome gemeenschappen waar het aantal geboorten in de eerste helft van het jaar is gestegen namelijk in Asturië, Madrid, Ceuta, Valencia, Catalonië, Cantabrië en Castilla y León. De grootste daling deed zich voor in La Rioja met 8,02%, voor de Balearen met 4,04% en de Canarische Eilanden met 3,84%.