Er is geen waternood op Tenerife.

Geschreven op 22/08/2022De Cabildo van Tenerife zal de ontziltingsinstallaties in Fonsalía en Granadilla uitbreiden en een andere installatie bouwen in Güímar. Er is geen waternood op het eiland, zegt minister Javier Rodriguez.

Tenerife beschikt over voldoende bronnen om aan de bestaande vraag naar water te voldoen en de noodsituatie zal niet worden afgekondigd zoals op La Gomera, El Hierro en Fuerteventura.

We lopen geen enkel risico op een watertekort hoewel we beseffen dat we op een verantwoorde wijze met water moeten omgaan, maar het eiland Tenerife beschikt al jaren over de middelen om algemene watertekorten te voorkomen.

Rodríguez herinnert eraan dat thans 80% van het water dat op Tenerife wordt verbruikt afkomstig is uit de bestaande aquifers. Aquifers zijn watervoerende lagen in de ondergrond bestaande uit rotsen of sedimenten waarvan de poriën, gaten en scheuren water opvangen en dit water kan vrij circuleren door de werking van de zwaartekracht en opgevangen worden in waterputten.

Het onlangs goedgekeurde Waterplan van Tenerife 2021-2027 wil deze afhankelijkheid van grondwater terugbrengen van 80% tot 65% dankzij regeneratiewater en ontziltingsinstallaties. Het afvalwater krijgt een speciale behandeling waardoor het kan worden gebruikt in de primaire sector. Op die manier moet het grondwater dat opgevangen wordt uit de aquifers niet worden gebruikt voor landbouwdoeleinden en behouden we meer reservevoorraad in de waterputten, aldus Rodriguez.