De natuur blijft biologen verrassen op La Palma

Geschreven op 24/08/2022Het team van biologen dat de gevolgen van de vulkaanuitbarsting op de biodiversiteit op La Palma opvolgt, blijft zich verbazen. Ik heb dit hele proces meegemaakt en de natuur blijft me verrassen en het heeft mijn manier van denken behoorlijk verandert, verklaarde Manuel Nogales, bioloog van het ‘Instituto de Productos Naturales y Agrobiología’ (IPNA) en coordinador van het ‘Centro Superior de Investigaciones Científicas’ (CSIC) op de Canarische Eilanden.

We wisten reeds dat de Canarische dennen goed bestand waren tegen de vulkanische verschijnselen maar recent blijkt ook dat er nog twee andere plantensoorten aan de rand van de vulkaan weer tot leven komen: de vijgenbomen, waarvan de stammen letterlijk door de as zijn bedolven en de kastanjebomen.

We hebben met verbazing gezien hoe kastanje- en vijgenbomen in de buurt van de krater hebben weten te overleven. Dit heeft te maken met het feit dat het houtachtige soorten zijn, zo verklaarde de wetenschapper. Sinds het einde van de uitbarsting brengt hij elke maand een week door op La Palma om de evolutie van de biodiversiteit op te volgen.

Zijn taak bestaat uit het observeren van de veranderingen in de toestand van de vegetatie en de ongewervelde dieren die in de omgeving van de vulkaan hebben overleefd, hoewel er veel hagedissen en vogels zijn verdwenen.

In de zone die het dichtst bij de kraterrand en de lavastromen ligt, is alles verdwenen, op de Canarische den en de kastanje- en vijgenbomen na. De dikte van de as bedraagt hier minstens anderhalve meter waardoor kleine planten, zoals heide, volledig bedekt zijn en niet hebben kunnen overleven.

Wat de fauna betreft kunnen we de hagedissen, die we gezien hebben, op één hand tellen en de vogels, vinken, kanaries en wilde duiven worden er sporadisch terug opgemerkt, aldus de bioloog.