De Canarische Eilanden beslissen vanaf 2023 zelf over hun kustlijn

Geschreven op 31/08/2022Dinsdag heeft de ministerraad een koninklijk besluit goedgekeurd waardoor functies en diensten werden overgedragen van de ‘Administración General del Estado’ naar de autonome gemeenschap wat betreft planning en beheer van de kustlijn. Na een wachttijd van 40 jaar zullen de Canarische Eilanden eindelijk zelf beslissingen kunnen nemen over hun 1.500 meter lange kustlijn en zal dit niet meer gebeuren vanuit Madrid.

De door de regering van Spanje goedgekeurde regel houdt in dat de genoemde overdracht van functies en diensten op 1 januari 2023 van kracht wordt, zoals overeengekomen door beide administraties, maar er is geen weg meer terug en vandaar het historische karakter van deze datum.

Dit is een oude ambitie die realiteit is geworden, zei de Canarische president Ángel Víctor Torres, en het is een mijlpaal in het nieuwe statuut van autonomie. Het verdient waardering, benadrukte hij, omdat de Balearen er niet in zijn geslaagd deze kwestie met de regering van Spanje af te sluiten.

Het wordt een echte uitdaging omdat het bijzonder gevoelig ligt om beslissingen over de kustlijn te nemen en zeker nu met de ernstige waarschuwingen in verband met de klimaatverandering. We moeten de juiste balans weten te vinden tussen de zorg voor het milieu en de steeds groeiende toeristische sector, het hart van de lokale economie, aldus Torres.