De Canarische Eilanden, geboren uit vuur : documentaire op National Geographic

Geschreven op 05/09/2022National Geographic brengt op maandag 12 september ‘Islas Canarias: Nacidas del Fuego’, een documentaire over de vulkanische oorsprong van de archipel om de wereld te tonen waar wij vandaan komen. La Palma zal uiteraard een bijzondere rol spelen in deze documentaire vanwege de recente uitbarsting die op 19 september haar eerste verjaardag zal vieren.

Deze documentaire is een coproductie van ‘I Love The World’ en ‘PlayTheUnit’. Alfonso Escalero is zaakvoerder van het op Tenerife gevestigde produktiebedrijf dat vanaf het begin van de uitbarsting zijn vakmensen naar het ‘Isla Bonita’ heeft overgebracht om zoveel mogelijk audiovisueel materiaal te verzamelen. Dit heeft spectaculaire beelden opgeleverd die nu al deel uitmaken van de geschiedenis van de Canarische Eilanden.

Escalero verklaarde dat zijn team er in geslaagd is maar liefst 180 terabytes aan opgenomen beeldmateriaal te verzamelen, meestal met drones. Veel van deze beelden zijn de wereld rondgegaan via de sociale netwerken en de media, waardoor we de ontwikkeling van deze natuurramp van zeer nabij hebben kunnen volgen. Anderzijds heeft deze natuurramp huizen, dorpen en landbouwgronden verwoest en de dromen en bestaansmiddelen van duizenden mensen weggenomen, die nu in afwachting leven van de hulp die van de overheidsinstanties moet komen.

Het immense werk van het Canarische bedrijf trok tegen het einde van het uitbarstingsproces de aandacht van de Amerikaanse zender. "Godzijdank, want we waren zo goed als geruïneerd," zei Alfonso Escalero. Zakelijk gezien heeft’ I Love The World’ veel meer geïnvesteerd dan het heeft verdiend aan het contract van National Geographic.

Ondanks het belang van de uitzending van zijn werk op zo'n belangrijke zender blijft Escalero achter met een "bitterzoet" gevoel. Dit is niet het moment om ons goed te voelen omdat we weten welk leed dat de slachtoffers van de uitbarsting nog steeds moeten doorstaan, aldus Escalero.