Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Dinsdag 13 september

Geschreven op 13/09/2022Er werden de afgelopen maand juli 280 nieuwe bedrijven opgericht op de Canarische Eilanden, dat is 9,1% minder dan in juli 2021 volgens de gegevens die gisteren werden vrijgegeven door het ‘Instituto Nacional de Estadística’ (INE). De meeste nieuwe bedrijven werden opgericht in Madrid (1.965) en Catalonië (1.702).

Microalgen zorgen opnieuw voor de sluiting van alle stranden van Candelaria. De gemeente raadt af om te zwemmen, aangezien bruine vlekken heel dicht bij de kust drijven, die ook in andere delen van het zuidoosten van het eiland zijn waargenomen.

Zondag is het rapport vrijgegeven met daarin de update van de vulkanische activiteit van de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma. Het document stelt vast dat sinds 13 december de post-eruptieve fase voortduurt waarbij enkele vulkanische gevaren aanhouden zoals de hoge temperaturen en de uitstoot van gassen. Een mogelijke reactivering kan daarom nog altijd niet worden uitgesloten, aldus de Cabildo van La Palma.

De huurprijs van woningen op de Canarische Eilanden is in augustus met 5,9% gestegen tot 9,55 euro per vierkante meter, zo blijkt uit gegevens van het vastgoedportaal piso.com. De directeur van ‘Estudios de piso.com’, Ferran Font, heeft aangegeven dat de stijging van de huurprijzen in gans Spanje wordt bevestigd.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft maandag een aardbeving gedetecteerd in de wateren nabij het eiland Tenerife. De beving vond plaats om 9.36 uur op een diepte van 19 kilometer en had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. In de afgelopen drie dagen zijn er een dozijn kleine aardbevingen waargenomen rond het eiland, waarvan vijf op zondag.

Het levenloze lichaam van de zwemmer die zaterdag verdween, is zondag drijvend in de zee teruggevonden door Salvamento Marítimo in de omgeving van Playa de Cofete op Fuerteventura.

De Canarische luchthavens registreerden in augustus bijna 4 miljoen passagiers, dat is 1,3% meer dan vóór de pandemie. In totaal kwamen er 3.977.444 passagiers toe op de eilanden waarvan 1.837.168 Spaanse toeristen en 2.140.276 internationale reizigers.

Olijfolie verandert in vloeibaarder goud en kost 25% meer dan een jaar geleden. Door de zware en vroege hittegolven, de droogte en de hoge energiekosten is het best mogelijk dat de volgende olijfgaardcampagne, die tussen september en oktober begint, de kortste in 25 jaar zal zijn, waardoor de prijzen nog meer zullen stijgen.

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft gisteren verklaard dat er een debat moet worden gevoerd met de sociale en economische actoren over de noodzaak om een ​​toeristenbelasting in te voeren. Torres heeft erop gewezen dat deze belasting eind 2019 reeds werd besproken, maar is uitgesteld vanwege het faillissement van Thomas Cook.