Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Donderdag 15 september

Geschreven op 14/09/2022Twee personen zijn er woensdagmorgen rond 4.30 uur vandoor gegaan met de kluis van een apotheek aan de Avenue Fernando Salazar González in Las Galletas, nadat ze een raam hadden stukgeslagen. Een bewaker van een lokaal in de buurt zette de achtervolging in en dwong de criminelen om de zware kluis achter te laten. De daders zijn kunnen vluchten maar wel zonder buit.

Naar aanleiding van het protest van de verenigingen van ouders verbiedt het ministerie van Onderwijs de scholen om extra kosten aan te rekenen aan de gezinnen. Sommige scholen hadden in de lijst van benodigdheden voor de studenten zelfs zeep, servetten en toiletpapier opgenomen. De wet bepaalt dat onderwijs verplicht en gratis is, zo luidt het.

Een zesjarige jongen met een autismespectrumstoornis en een inwoner van de zuidelijke gemeente San Miguel de Abona werd afgelopen donderdag alleen achtergelaten op de speelplaats met zijn rugzak op zijn rug omdat hij op geen enkele klassenlijst stond. Nochtans had zijn moeder twee dagen eerder nog een email gekregen dat alles in orde was. Het Ministerie van Onderwijs besliste echter op het laatste moment om de jongen naar een andere school te sturen zonder de ouders te verwittigen.

De gemeenteraad van Candelaria blijft zwemmen langs de hele kust, van Barranco Hondo tot Playa La Viuda, afraden vanwege de aanwezigheid van microalgen. Ook in San Andrés en aan de kust in Güímar zitten ze met hetzelfde probleem.

Agenten van de Nationale Politie hebben een criminele organisatie ontmanteld die zich bezighield met het rekruteren van minderjarige migranten die per boot op de Canarische Eilanden aankwamen om ze tegen woekerprijzen over te brengen naar het schiereiland en andere Europese landen.

De centrale regering heeft gisteren aangekondigd dat het al 555 miljoen euro aan hulp aan La Palma heeft toegezegd als gevolg van de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan en de goedkeuring van een directe subsidie ​​van 6,5 miljoen euro aan de regering van de Canarische Eilanden om ervoor te zorgen dat de 609 gezinnen, die door de uitbarsting zijn getroffen, in hun basisbehoeften kunnen worden voorzien.

Het belangrijkste toeristische centrum van Puerto Naos op La Palma is sinds 19 september 2021 gesloten vanwege de aanwezigheid van dodelijke gassen van vulkanische oorsprong. Dat heeft grote gevolgen voor de 1.400 mensen die hier werken en wonen en nog steeds niet naar hun woningen kunnen terugkeren.

Een boot met 36 migranten, waaronder verschillende vrouwen, kon worden gered aan de noordkust van Lanzarote in de kustplaats Órzola. Ze werden overgebracht naar het oude handelsdok van Arrecife. Het is al de zesde boot die deze week toekomt in Lanzarote met in totaal meer dan 200 migranten.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden meldde gisteren dat sinds de laatste gegevensupdate van afgelopen vrijdag 183 nieuwe positieven met Covid-19 werden geregistreerd onder de mensen ouder dan 60 jaar. Zo bedraagt de cumulatieve incidentie voor deze leeftijdsgroep op 14 dagen 170,80 gevallen per 100.000 inwoners en op 7 dagen 79,75 gevallen per 100.000 inwoners.