Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Zaterdag 17 september

Geschreven op 17/09/2022De Canarische Eilanden ontvingen tussen 1 januari en 15 september 11.522 immigranten die arriveerden in 255 boten. Uit de gepubliceerde gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de Canarische route nog steeds meer mensen vervoert dan in 2021, maar de maandelijkse groei neemt af: in februari nam het aantal migranten toe met 134 %, in maart met 70%, in april en mei met 50%, in juni met 25%, in juli met 27% en in augustus met 14%.

De lonen in de horeca op Tenerife zullen in 4 jaar tijd met 10,25% stijgen. Dit werd vrijdag overeengekomen met alle betrokken partijen waardoor 65.281 werknemers een salarisverhoging kunnen verwachten van respectievelijk 3%, 2,75%, 2,5% en 2% tussen 2022 en 2026.

De Guardia Civil van Gran Canaria heeft een 46-jarige man aangeklaagd omdat hij zijn 9-jarige zoon alleen had achtergelaten in een auto om één uur 's nachts om naar een speelhal te gaan. De ramen van het voertuig stonden volledig open en de minderjarige had een mobiele telefoon maar wist totaal niet waar zijn vader naartoe was.

De Nationale Politie heeft een 22-jarige vrouw gearresteerd in Las Palmas de Gran Canaria voor het dagelijks urenlang achterlaten van haar 6-jarige dochter in een pension waar ze verbleef. De medewerkers hoorden dagelijks het gehuil van het kind en verwittigden de politie. Ze vonden het meisje opgesloten in een kamer, naakt, volledig verwaarloosd en omringd door voedsel en vuile kleren.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft donderdag een nieuwe seismische zwerm gedetecteerd tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria. De zwaarste aardbeving had een kracht van 2.6 op de schaal van Richter op een diepte van 20 km. De IGN wijst erop dat de zone tussen Gran Canaria en Tenerife het gebied is met de grootste terugkerende seismische activiteit van de archipel en dat zich daar de afgelopen jaren gemiddeld 30 aardbevingen per maand hebben voorgedaan.

De Nationale Politie heeft in San Bartolomé (Lanzarote) een 54-jarige Duitser gearresteerd die door de autoriteiten van zijn land wordt gezocht en tegen wie een Europees aanhoudingsbevel tot uitlevering was uitgevaardigd wegens seksueel misbruik van minderjarigen en kinderpornografie.

De prijsstijgingen, niet alleen voor voedsel en energie maar voor vrijwel alle gebruikelijke uitgaven in de Spaanse huishoudens, betekenen een stijging van de jaarlijkse gezinsuitgaven met 3.040 euro. In het geval van de Canarische Eilanden zouden de jaarlijkse gezinsuitgaven met 2.604 euro stijgen, gaande van de 25.035 euro in 2021 tot de 27.639 euro in 2022.

De woordvoerder van de Consumentenbond van de Canarische Eilanden, Raúl Alonso, raadt aan goed naar de verpakking te kijken in de supermarkt en waarschuwt ervoor dat producten met een kleinere hoeveelheid worden verkocht aan dezelfde of zelfs duurdere prijs. Op zich is er geen legaliteitsprobleem indien de verandering van de hoeveelheid duidelijk op de verpakking staat, maar toch voelt het aan als een soort bedrog, volgens Alonso.

Cáritas Diocesana de Tenerife biedt hulp en advies aan bijna 3.000 mensen op La Palma, een jaar na het begin van de vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieja, een natuurlijke tragedie die meer dan 7.000 mensen trof en 2.600 gebouwen en bijna honderd kilometer wegen verwoestte. Ondanks het feit dat de uitbarsting op 25 december als beëindigd werd beschouwd, blijft Cáritas de getroffen mensen verzorgen en begeleiden, van wie velen hun huis en levensonderhoud verloren.