Mogelijk vorming van een tropische cycloon in de buurt van de Canarische Eilanden

Geschreven op 22/09/2022Het ‘National Hurricane Center’ van de Verenigde Staten en het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) houden toezicht op een tropische golf die zich langs de westkust van Afrika beweegt en die zich zou kunnen ontwikkelen tot een tropische cycloon en wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor de Canarische Eilanden.

Waarschijnlijk zal het vanaf zaterdag regenen wat plaatselijk zeer hevig kan zijn, vooral op de westelijke eilanden met zeer zware windstoten op de bergtoppen, verklaarde Rubén del Campo, woordvoerder van Aemet.

Momenteel is er 50% kans dat deze tropische golf, die vanuit het binnenland van het Afrikaanse continent oprukt, in de komende vijf dagen uitgroeit tot een tropische cycloon omdat de omstandigheden daarvoor vrij gunstig zijn.

Op dit moment is het onmogelijk te bepalen in welke mate dit verschijnsel de Canarische Eilanden zal treffen omdat dit soort tropische systemen en het traject ervan afhangt van verschillende factoren.

We volgen de ontwikkelingen op de voet op en zullen tijdig de informatie bijwerken naarmate de situatie voorspelbaarder wordt, aldus Rubén del Campo.