De regen is een zegen voor de landbouw op de Canarische Eilanden

Geschreven op 26/09/2022


Het water dat tot nu toe is gevallen, is een zegen voor het platteland, zo verklaarde Ángela Delgado, voorzitster van Asaga. De ‘windstille’ regendagen zijn een geschenk voor onze boeren en er is bovendien heel weinig schade toegebracht.

De balans zal moeten worden opgemaakt zodra de cycloon is weggetrokken maar de duizenden liters water die langzaam en zonder wind zijn achtergelaten, zijn een opsteker voor de landbouwsector die het al erg moeilijk heeft.

Dit water is zeer gunstig voor het zaaien van aardappelen die in de winter worden geoogst en ook voor de nieuwe bananenplantages in La Palma, waar ze tot vrijdag emmers met water aanvoerden.

Javier Parrilla, minister van Landbouw van Tenerife, erkent dat het altijd goed is als het regent zonder wind en dat er tot nu toe geen schade aan boerderijen gemeld werd. Zeer belangrijk is ook dat de waterreservoirs voor irrigatie konden worden aangevuld.

Dionisio Rocha, een zakenman in de landbouwsector, erkende dat dit de zachtste storm is die zich in lange tijd in het zuiden van het eiland heeft voorgedaan, zonder wind en met de nodige regen. Het water had op geen betere manier kunnen komen en de kurkdroge bodem heeft de tijd gehad om het water op te nemen.