Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Dinsdag 27 september

Geschreven op 27/09/2022


Alles wijst erop dat de bevolking van Tenerife het advies van de overheid goed heeft opgevolgd vanwege een tropische depressie met veel regen die dit weekend over de eilanden trok. Er werden voorlopig 225 incidenten gemeld op Tenerife, maar gelukkig geen grote ongevallen en niemand raakte gewond. De directeur van de nooddienst 112 Canarias, Moisés Sánchez, zei dat de bevolking de boodschap heeft begrepen wat betreft de potentiële gevaren van de tropische storm Hermine, wat volgens hem bijgedragen heeft aan het beperken van de schade.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft gemeld dat er zondag een aardbeving werd geregistreerd met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife. De beving werd op sommige plaatsen gevoeld en vond plaats op een diepte van ongeveer 5 kilometer.

De president van de Cabildo van Tenerife, Pedro Martín, verklaarde dat er opnieuw een bedrag van zeven miljoen euro wordt vrijgemaakt als steun aan de zelfstandigen en micro-ondernemingen om de economie te ondersteunen. Hij benadrukte dat er al 10.616 zelfstandigen en kleine bedrijven zijn die steun hebben ontvangen voor een totaal van 15 miljoen euro via twee eerdere subsidielijnen.

De regering van Spanje heeft al 1.315 miljoen euro overgedragen naar de Canarische Eilanden voor de uitvoering van het ‘Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia’, goedgekeurd door de Europese Commissie op 13 juli 2021. Daarnaast is nog eens 630 miljoen euro toegewezen uit REACT-EU-fondsen om de noodzakelijke uitgaven te financieren om te reageren op de gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19.

Red Eléctrica moet een boete van 8 miljoen euro betalen omdat het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor de stroomonderbreking van 15 juni 2020 op Tenerife waardoor meer dan 150.000 abonnees een uur lang zonder stroom kwamen te zitten.

Er werden gisteren 92 vluchten op de acht Canarische luchthavens geannuleerd, naast nog eens zes die werden omgeleid, volgens de laatste update van Aena van maandag te 11.30 uur. Vooral op de luchthaven Tenerife Noord was het weer erg slecht en hier alleen al werden er 45 vluchten geannuleerd en één vlucht omgeleid.

In totaal hebben 180 vrijwilligers deelgenomen aan de afvalinzamelingsdag op het strand van Socorro (Güímar), georganiseerd door Coca-Cola met de medewerking van de gemeenteraad van Güímar en de Cabildo de Tenerife. Dit initiatief maakt deel uit van Coca-Cola's ‘Mares Circulares’-programma dat er sinds 2018 in is geslaagd meer dan 1.513 ton afval van de stranden en andere aquatische omgevingen op te halen.

Het eiland La Palma heeft het meest te lijden gehad onder de passage van de subtropische storm 'Hermine' van afgelopen weekend met meer dan 300 liter regen per vierkante meter. De gemeente San Andrés y Sauces was het meest regenachtige punt van de Canarische Eilanden met een totale regenval van 306 liter per vierkante meter.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden begon gisteren met de vaccinatie van de vierde dosis van het Covid-vaccin, aangepast aan de nieuwe varianten van Omicron in de woonzorgcentra op de eilanden. 

Salvamento Marítimo heeft maandagmorgen 81 migranten gered die Lanzarote probeerden te bereiken in twee opblaasbare boten. De eerste boot met 29 mannen, 2 vrouwen en 4 minderjarigen aan boord, werd rond 03.15 uur gelokaliseerd in de buurt van Puerto del Carmen. Slechts korte tijd later werd een tweede boot gesignaleerd met 46 mannen aan boord van sub-Sahara afkomst.