De Canarische Eilanden verwachten dit jaar 14 miljoen reizigers

Geschreven op 30/09/2022


De regering van de Canarische Eilanden heeft woensdag de eerste Wereldtoerismedag zonder beperkingen gevierd met de bevestiging van het leiderschap van de eilanden op het gebied van toerisme en de terugkeer naar de relatieve normaliteit, met de voorspelling het jaar af te sluiten met 14 miljoen toeristen, nauwelijks 6% minder dan vóór de pandemie.

Deze resultaten konden worden bereikt door de nauwe samenwerking van de particuliere en de openbare sector ondanks de talrijke crises die we hebben doorgemaakt, zei de minister van Toerisme, Yaiza Castilla, die het evenement voorzat.

Zij herinnerde aan de moeilijke tijden die de toeristische sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt met het faillissement van Thomas Cook in 2019, de pandemie in 2020, de uitbarsting van de vulkaan op La Palma in 2021 en dit jaar de oorlog in Oekraïne.

Het goede nieuws is het herstel deze zomer van het nationale en internationale toerisme op de Canarische Eilanden met zeer positieve cijfers en een grote dynamiek sinds Pasen. De algemene gegevens voor de eerste zeven maanden van het jaar, inclusief nationaal en internationaal toerisme, liggen dicht bij de cijfers van dezelfde periode in 2019 met bijna acht miljoen bezoekers, dat is slechts 9,5% minder dan in dezelfde periode vóór de pandemie, aldus Castilla.

Ze verzekerde ook dat de Canarische Eilanden 2022 zullen afsluiten met ongeveer 14 miljoen toeristen of 6% minder dan in 2019, maar met een hogere omzet van meer dan 17.000 miljoen euro als gevolg van een hogere gemiddelde besteding.

Voor de minister bevestigen deze cijfers dat de Canariërs sterker uit deze crisisperiode zijn gekomen en dat het toeristische leiderschap gebaseerd is op een groot aantal pijlers, waaronder het brede en gevarieerde aanbod van actief en natuurtoerisme. Ze wees erop dat de "buitengewone diversiteit" van de eilanden een van de belangrijkste onderscheidende factoren is en dat de verdediging en bevordering ervan een van de voornaamste aandachtspunten van het toerismebeleid zal zijn.