Cocaïne, crack en alcohol, de meest geconsumeerde middelen op de Canarische Eilanden

Geschreven op 03/10/2022Werkloosheid en armoede zijn factoren die verband houden met drugs en daar moeten nu de psychologische effecten worden aan toegevoegd die door de pandemie worden veroorzaakt. Dit is waar ‘Proyecto Hombre’ op wijst in zijn rapport van 2021 over drugsverslaving op de Canarische Eilanden. Volgens deze NGO vormen cocaïne, crack en alcohol het trio van de meest geconsumeerde middelen op de eilanden.

Volgens gegevens van Proyecto Hombre was 58% van de bedienden in 2021 werkloos. Het niet hebben van een baan vergroot de kans op een verslaving aanzienlijk. María del Carmen Lázaro, directrice van Proyecto Hombre Canarias, verzekert dat na de pandemie er een enorme toename is geweest van angst- en depressiesituaties bij de mensen met wie ze werken. De psychologische en economische klap die deze mensen hebben geleden, heeft geleid tot een toename van het gebruik van crack en vooral cocaïne, een situatie die ons terugvoert naar de harde jaren 90.

Proyecto Hombre werd opgericht in 1990 en het profiel van de drugverslaafde van toen is ongeveer hetzelfde dan dat we vandaag zien: ongestructureerd en behoorlijk opgebrand. Van de bijna 1.500 personen die we hebben begeleid, was 84% ​​man en 16% vrouw en cocaïne was hun belangrijkste verslaving, aldus de directrice.