De Canarische Eilanden, een stevige kandidaat voor het hoofdkantoor van het Spaanse ruimteagentschap

Geschreven op 10/10/2022De Canarische Eilanden voldoen in ieder geval aan een groot aantal eisen. Het is voor de Spaanse regering belangrijk dat het toekomstige hoofdkantoor van de Spaanse Ruimtevaartorganisatie minder dan een uur verwijderd is van een internationale luchthaven met verbindingen naar Brussel en Parijs maar ook naar Amsterdam, Rome, Frankfurt, Praag en Touluse, de buitenlandse bestemmingen die het meest bezocht worden tijdens zakenreizen door het personeel.

Vorige week presenteerden de Canarische Eilanden en de steden Teruel, Sevilla, León, Puertollano, Tres Cantos en Robledo de Chavela hun kandidatuur. De regering heeft drie maanden de tijd om de locatie te kiezen en men verwacht dat het nieuwe hoofdkantoor van het Spaanse Ruimtevaartagentschap in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik zal worden genomen. Er zullen aanvankelijk ongeveer 70 werknemers aan de slag gaan, waaronder ambtenaren, arbeiders en hogere managementfuncties en de kantoorfaciliteiten zullen minstens 3.000 vierkante meter beslaan met verschillende multifunctionele ruimten en de mogelijkheid om evenementen te organiseren waarbij tot 250 mensen betrokken zijn.

Tot de criteria behoren sociale en territoriale cohesie, verbetering van de werking van de openbare diensten, het werkloosheidsniveau en de bestrijding van de ontvolking. Ook belangrijk is een breed netwerk van toegang tot het openbaar vervoer en er zal rekening worden gehouden met het bestaan van een hotelomgeving op een uur afstand van de hoofdzetel, die de huisvesting van institutionele en werkbezoeken mogelijk maakt.

Evenzo wil men in het toekomstige hoofdkwartier bedrijven vestigen die actief zijn in de ruimtevaartsector alsook bedrijven met een groot innovatievermogen die activiteiten ontwikkelen die in ruimtevaartprogramma’s kunnen worden geïntegreerd.

De Canarische eilanden voldoen aan een groot aantal eisen met internationale luchthavens in Gran Canaria en Tenerife Sur, het potentieel van de universiteiten van La Laguna en Las Palmas de Gran Canaria, het Instituto de Astrofísica de Canarias en bedrijven en onderzoekers die met de sector verbonden zijn.