Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Vrijdag 7 oktober

Geschreven op 07/10/2022Ongeveer 300 Canariërs zijn het slachtoffer geworden van een vermeend piramidespel, dit keer met betrekking tot de cryptocurrency-markt zoals bitcoin en claimen hun geld terug dat ze hebben verloren. De hoofdverdachte, Santiago Fuentes, had zijn hoofdkantoor in het zuiden van Tenerife en wordt beschuldigd van zware fraude, het witwassen van geld en het behoren tot een criminele organisatie. Aan de slachtoffers werden rendementen beloofd van tussen de 8% en 15% per maand.

Een 14-jarige jongen werd donderdagmorgen rond 7.40 uur aangereden door een auto in Los Realejos en liep daarbij zware verwondingen op. Hij werd met de ambulance overgebracht naar Hospital Bellevue.

Het provinciaal parket eist een gevangenisstraf van tien jaar voor een man die een minderjarige op Tenerife heeft misbruikt. De man en de minderjarige hadden bijna dagelijks seksuele betrekkingen en vanaf het begin van de relatie veranderde de jonge vrouw haar gedrag zodanig dat ze voortdurend het ouderlijk huis verliet onder impuls van haar partner, die haar ook aanmoedigde om strafbare feiten te plegen en te stoppen met school.

De getuigenis van Estefanía uit Tenerife, die dit jaar terug bij haar moeder moest gaan inwonen omdat ze de huurprijzen niet kan betalen, is een van de vele die de harde realiteit van huren op de Canarische Eilanden illustreert. Ze vragen me voor een huis in Tenerife praktisch hetzelfde als voor een huis in Madrid maar met het verschil dat ze me hier 400 euro minder betalen voor mijn werk, aldus Estefanía die tijdens de coronapandemie in Madrid werkte.

De minister van Industrie, Handel en Toerisme van de Spaanse regering, Reyes Maroto, heeft woensdag verklaard voorstander te zijn van de invoering van toeristenbelasting terwijl zij de autonomie van de gemeenteraden en de gemeenschappen op dit gebied verdedigt.

De milieubeweging ‘Federación Ben Magec-Ecologistas en Acción’, die enkele weken geleden haar klacht tegen de installatie van de ‘Thirty Meter Telescope’ op La Palma verloor op de rechtbank, heeft opnieuw ongelijk gekregen in een klacht tegen het Algemeen Planningsplan van de gemeente Garafía. Voor de burgemeester is dit opnieuw een bewijs dat de gemeenteraad haar werk goed heeft gedaan door een document goed te keuren dat essentieel is voor de vooruitgang en duurzame ontwikkeling.

Transportes Interurbanos de Tenerife (Titsa, openbaar busvervoer) zal tussen nu en maart 2023 60 hybride bussen in gebruik nemen, die deel uitmaken van een batch van 110 voertuigen. De minister van Mobiliteit en president van Titsa, Enrique Arriaga , zei dat de integratie van deze bussen een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot betekent, naast een aanzienlijke besparing op het verbruik van fossiele brandstoffen.

Meer dan 350 migranten, waarvan 3 minderjarigen, zijn woensdag aangekomen in 16 boten in Lanzarote, Fuerteventura, Mallorca, Cádiz, Granada, Almería en Alicante. Op Lanzarote alleen al zijn er dit jaar reeds 4.919 migranten toegekomen.