Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Donderdag 13 oktober

Geschreven op 13/10/2022Dinsdag heeft de regering van de Canarische Eilanden haar strategie gepresenteerd tegen de aanhoudende symptomen van COVID-19 waaraan zo ‘n 45.000 Canariërs lijden. Hun gezondheidstoestand en kwaliteit van leven is verslechterd en door de aanhoudende symptomen kunnen ze hun oude leven niet terug oppikken. Ondanks deze vooruitgang omschrijft de ‘Asociación de afectados de COVID Persistente’ de strategie als onvoldoende.

Het parket van de provinciale rechtbank van Santa Cruz de Tenerife eist een gevangenisstraf van 25 jaar voor de man die een taxichauffeur doodsloeg in de garage van een woongebouw in Granadilla de Abona in juli 2019. Het Openbaar Ministerie beschouwt de feiten als moord en verzoekt tevens om een betaling van 100.000 euro schadevergoeding voor de dochter en de partner van het slachtoffer.

Twee timeshare-bedrijven gevestigd in het zuiden van Tenerife, Silver Point Vacations en Resort Properties, zijn failliet verklaard met een totale schuld van 136 miljoen euro, verdeeld over 1.503 klanten. Het grootste deel van de slachtoffers is van Britse en Duitse afkomst. Er loopt tevens een onderzoek naar fraude.

In september werden tot 331 aardbevingen geregistreerd door de IGN op de Canarische Eilanden, het hoogste aantal sinds januari. Hoewel de grootste aardbeving met een kracht van 3,3 op de schaal van Richter werd gedetecteerd in Alegranza, zijn de 42 bevingen tussen Tenerife en Gran Canaria opvallend, waaronder een zwerm van acht aardbevingen in de vroege ochtend van 15 september rond de Enmedio onderwatervulkaan, die op ongeveer 25 kilometer van de vuurtoren van Abona ligt.

Een 63-jarige man stierf gisteren tijdens het duiken voor de kust van Arico. De gebeurtenissen vonden plaats kort voor 12.00 uur toen enkele zwemmers een duiker uit het water hadden gehaald die bewusteloos was op het strand van Las Eras. Ze trachtten het slachtoffer nog te reanimeren maar spijtig genoeg zonder resultaat.

Drie mannen zijn dinsdagavond rond middernacht gewond geraakt bij een messengevecht op de Paseo Las Vistas in Arona. Ze werden overgebracht naar Hospiten Sur. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft gemeld dat er afgelopen dinsdagavond om 23.25 uur een aardbeving werd geregistreerd met een kracht van 3,2 ten noorden van Gran Canaria. De aardbeving werd gevoeld door de bevolking van het eiland en het epicentrum bevond zich op een diepte van ongeveer 36 kilometer.

Salvamento Marítimo heeft de afgelopen dagen twee boten met in totaal 104 migranten en een overleden vrouw gered op Lanzarote, melden bronnen van de nooddienst 112 en het Rode Kruis. De eerste boot werd dinsdagmiddag gered met 56 migranten aan boord en een overleden vrouw en de tweede boot werd woensdag bij zonsopgang gered met 48 migranten aan boord.

De maand september was extreem nat op de Canarische Eilanden door de tropische storm 'Hermine'. De natste maand sinds 1961 met een gemiddelde neerslag van 107,5 liter per vierkante meter, dat is 500% meer dan wat er werd verwacht.

De Canarische luchthavens sloten de maand september 2022 af en herstelden 99,5% van het passagiersverkeer in vergelijking met dezelfde maand van 2019. In totaal kwamen 3.540.672 reizigers toe op de archipel. De luchthavens met het hoogste passagiersverkeer waren Gran Canaria, Tenerife Sur en César Manrique-Lanzarote Airport met respectievelijk 957.416, 843.176 en 630.986 passagiers.