Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Maandag 17 oktober

Geschreven op 17/10/2022De Cueva del Viento, het belangrijkste ondergrondse erfgoed van Tenerife en een attractie voor duizenden mensen die het eiland bezoeken, vereist dringende bescherming tegen afvalwaterlozingen van huizen in het gebied. Speleologen stellen al tientallen jaren aan de kaak dat een groot deel van de Cueva del Viento wordt gebruikt als riolering waardoor zeldzame diersoorten dreigen te verdwijnen.

Enkele honderden mensen demonstreerden zaterdag in Santa Cruz de Tenerife voor een beter pensioen. De belangrijkste verzoeken van de groepen waren om de reële herwaardering van de pensioenen te eisen in relatie met de jaarlijkse opgebouwde consumentenprijsindex en een minimumpensioen dat niet minder is dan 60% van het gemiddelde salaris.

Een 69-jarige man is zaterdag rond 13.25 uur om het leven gekomen nadat hij in een ravijn was gevallen in de regio Pino Blanco in de buurt van Masca, zo meldde de nooddienst 112.

De gegevens over armoede op de Canarische Eilanden met betrekking tot 2021, die zaterdag werden bekendgemaakt, geven aan dat er nog steeds 365.055 mensen leven van 454 euro per maand en lijden onder ernstige armoede. En dat 38,7% van de eilandbewoners nog steeds economisch gemarginaliseerd blijft. De Canarische Eilanden is daarmee de regio met de grootste armoede van het land.

De ‘Zona Especial Canaria’ (ZEC) heeft een van de jaarlijkse onderscheidingen ontvangen van de Britse uitgeverij Financial Times als een van de beste regio’s ter wereld om te investeren in de audiovisuele sector. Het consortium concurreerde met 67 andere genomineerden uit meer dan 5.000 speciale zones verspreid over de hele planeet. De Zona Especial Canaria (ZEC) is een gebied met lage belastingen dat is gecreëerd in het kader van het economisch en fiscaal regime van de Canarische Eilanden met als doel de economische en sociale ontwikkeling van de archipel te bevorderen en haar productiestructuur te diversifiëren.

Nieuwe tragedie op de migrantenroute naar de Canarische Eilanden. Een opblaasbare boot waarin 52 migranten reisden waaronder vijf vrouwen, is donderdag gekapseisd en zeker 22 mensen zijn omgekomen. De meesten van hen kwamen uit de Maghreb. Een tweede boot met 55 inzittenden is nog steeds vermist.

De 1.500 kilometer kustlijn die de Canarische Eilanden hebben, wordt vanaf 1 januari gecontroleerd en beheerd door de regering van de Canarische Eilanden en niet langer door Costas uit Madrid. Het hele zuiden van Tenerife wacht op de 'nieuwe' Costas. Van El Rosario tot Santiago del Teide zijn er vastgelopen projecten en concessies die wachten om te worden gestroomlijnd vanaf 1 januari wanneer de Canarische regering de bevoegdheden overneemt.

Agenten van de Nationale Politie vonden afgelopen zaterdag het levenloze lichaam van een man in staat van ontbinding in een voertuig dat geparkeerd stond in de woonwijk van Bellavista in Maspalomas (Gran Canaria). Het gaat om Joaquín Ismael García Díaz, 45 jaar, die sinds 30 september werd vermist. Er is een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak.

De ‘Mercado del Agricultor’ in Valle San Lorenzo heeft zijn vijfde verjaardag gevierd met een langverwachte nieuwigheid: de opening van een verkooppunt van verse vis , een van de weinige in de gemeente Arona.