De ‘Cueva del Viento’ eist bescherming tegen het lozen van afvalwater

Geschreven op 19/10/2022



De Cueva del Viento is niet alleen de langste vulkanische tunnel van Europa, maar ook de zesde ter wereld. Ontstaan ​​door de lavastromen van de Pico Viejo, gelegen naast de Teide, werd het 27.000 jaar geleden gevormd en de naam is te danken aan de aanzienlijke luchtstromingen die binnenin plaatsvinden.

Omgebouwd tot een soort geologisch museum, is het een unieke plek omdat de galerijen zijn verdeeld over drie boven elkaar liggende niveaus, het heeft talrijke vertakkingen die nog niet zijn onderzocht en presenteert een grote verscheidenheid aan structuren van primaire oorsprong, zoals lava-stalactieten, lava-watervallen, terrassen en lava-meren.

De fysieke schoonheid wordt nog meer benadrukt door de hoge ecologische, wetenschappelijke en archeologische waarde, aangezien het de thuisbasis is van unieke diersoorten en overblijfselen herbergt van Guanche-graven en fossielen van gewervelde dieren die al uitgestorven zijn op het eiland.

De Cueva del Viento is een belangrijke trekpleister voor duizenden bezoekers van Tenerife, maar moet dringend worden beschermd tegen de lozingen van afvalwater van de huizen in de omgeving.

Het probleem is niet nieuw evenmin als de waarschuwing van vele deskundigen voor de gevolgen op lange termijn. De speleologie vereniging Benisahare op Tenerife hekelt al tientallen jaren dat een groot deel van de Cueva del Viento wordt gebruikt als riolering maar dat is onzichtbaar voor de bezoekers omdat het een gedeelte betreft dat niet toegankelijk is voor het publiek.

Een van de grootste nadelen is het voortbestaan van bepaalde diersoorten, zoals bevestigd door Pedro Oromí, hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van La Laguna.

Een belangrijke maatregel, waarop de speleologen aandringen, is de omvorming van het terrein waarop de Cueva del Viento zich bevindt tot een beschermd natuurgebied. Deze verklaring zou het gebied helpen beschermen tegen de bouw van huizen en zou de aanleg van de riolering voor eens en voor altijd afdwingen.

Tal van voorstellen voor de aanleg van de riolering werden de afgelopen jaren naar voren gebracht maar verdwenen ten slotte allemaal in de prullenmand.

Nochtans heeft de Cueva del Viento-Sobrado een beheersplan voor natuurlijke hulpbronnen dat is goedgekeurd bij Koninklijk Besluit 53/1998. Daarin staat dat de grot vanwege zijn vulkanische kenmerken en zijn fauna, bestaande uit 147 soorten waarvan sommige endemisch of zeldzaam zijn, samen met zijn geomorfologische verschijnselen, bescherming verdient die het voortbestaan van zijn natuurlijke waarden garandeert zodat de huidige en toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Het enige dat nu vaststaat, is dat deze grote vulkanische buis waarin unieke vondsten zijn gedaan, om dringende bescherming blijft vragen.