Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Zaterdag 22 oktober

Geschreven op 22/10/2022De toeristenbelasting of ecotax die Podemos voorstelt voor de Canarische Eilanden zou de toeristen tussen de 1 en 3 euro per nacht kosten. Door het massatoerisme dat de afgelopen 40 jaar is ontstaan, zijn er ook problemen gekomen op het gebied van mobiliteit, huisvesting, milieu en ongelijkheid, aluds Podemos.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren gemeld dat er sinds afgelopen vrijdag negen doden en 582 nieuwe positieven met Covid-19 op de Canarische Eilanden werden geregistreerd onder de 60-plussers, de bevolkingsgroep die wordt opgevolgd. De cumulatieve incidentie voor deze leeftijdsgroep op 14 dagen bedraagt 225,72 gevallen per 100.000 inwoners en op 7 dagen is dat 113,67 gevallen per 100.000 inwoners.

Een 26-jarige man werd gisteren met een mes gestoken in de calle Domingo Salazar Cólican in Santa Cruz de Tenerife, gelegen in de wijk Ofra-Costa Sur. Hij liep daarbij vrij ernstige verwondingen op aan het hoofd en de nek. Wie de man heeft aangevallen en waarom is nog niet duidelijk.

Agenten van de Guardia Civil hebben in een gezamenlijke operatie met de douane twee mensen gearresteerd en meer dan 700 marihuanaplanten in beslag genomen in het zuiden van Tenerife. De in beslag genomen marihuana werd gekweekt in serres voor latere distributie per post naar Europa maar er werden ook leveringen verricht aan verschillende coffeeshops en growshops op Tenerife.

De Nationale Politie heeft een 36-jarige taxichauffeur uit Arico (Tenerife) gearresteerd voor de verkrachting van een 22-jarige Duitse vrouw die een taxi had gevraagd om haar naar huis terug te brengen nadat ze met vrienden was uitgegaan. Hij reed naar een afgelegen plek, deed de deuren van de taxi op slot en bedreigde haar.

Een vrouw uit Tenerife hekelt dat de bemanning van een vlucht van Tenerife naar Barcelona van luchtvaartmaatschapij Vueling een onwel geworden man urenlang niet kon helpen omdat alle apparaten van de EHBO-doos stuk bleken te zijn zoals o.a. de bloeddrukmeter en de stethoscoop.

Toerisme blijft de economie van de Canarische Eilanden aandrijven. Volgens voorspellingen van BBVA Research zal de archipel dit jaar de autonome gemeenschap zijn met de hoogste economische groei van het bruto binnenlands product met 9,3%, meer dan een verdubbeling van het gemiddelde van het land (4,4%), dankzij het sterke herstel van het toerisme. Het voorspelt echter dat de kracht van de economie in 2023 zal vertragen en slechts 1,9% zal groeien.

De bouwsector op de Canarische Eilanden heeft het erg moeilijk. De stijging van de grondstofprijzen als gevolg van de hoge inflatie en de vertraging bij de herziening van de prijzen van openbare werken door de verschillende gemeentelijke administraties brengen de continuïteit van veel bedrijven in de sector ernstig in gevaar. Het afgelopen jaar zijn er ongeveer 200 openbare werken uitgesteld voor een waarde van 72 miljoen euro.

De president van de Cabildo van Tenerife, Pedro Martín, heeft donderdag aangekondigd dat voor het einde van het jaar de werken aan de pier, die in Masca wordt gebouwd, voltooid zullen zijn om de overtocht over zee naar een van de meest bezochte wandelpaden op het eiland te vergemakkelijken.