Geïmporteerde bananen zijn goedkoper dan de Canarische bananen

Geschreven op 25/10/2022De effecten van de vulkaanuitbarsting op La Palma zijn zelfs voelbaar in de supermarkten op het vasteland en de Balearen. Er liggen minder Canarische bananen in de schappen. De lavastromen hebben bijna 600 hectare plantages vernield op het Isla Bonita met als gevolg dat er 50 miljoen kilo bananen minder werden uitgevoerd vanaf de Canarische Eilanden. De afname van het aanbod van Canarisch eilandfruit heeft de import van bananen, meestal van Amerikaanse oorsprong, versneld en bovendien zijn ze goedkoper. De consumenten hebben twee kilo bananen kunnen kopen voor dezelfde prijs als een kilo bananen van de Canarische Eilanden.

Volgens de gegevens van augustus van de douane werd er in de eerste helft van 2022 bijna 18.000 ton meer bananen ingevoerd vanuit het buitenland.

Aan het einde van het jaar zal het mogelijk zijn om na te gaan wat de voorkeur van de consumenten zal zijn en hoe dit scenario de sector heeft beïnvloed. In 2021 was de Canarische banaan goed voor 70% van de totale inkomsten met een bedrag van meer dan 495 miljoen euro. In totaal was de Canarische bananenmarkt goed voor een omzet van meer dan 890 miljoen euro in Spanje, volgens gegevens van de ‘Asociación de Organizaciones de Productores de Plátanos de Canarias’ (Asprocan).

In een verklaring herinnerde Asprocan eraan dat tussen september 2021 en augustus 2022 het productieverlies op La Palma meer dan 53 miljoen kilo bedraagt in verhouding tot het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Vóór de vulkaanuitbarsting exporteerde het Isla Bonita gemiddeld 140 miljoen kilo bananen per jaar, goed voor 32% van de in totaal 400 miljoen kilo aan fruit dat de archipel jaarlijks produceert.

Asprocan heeft herhaaldelijk het herstel geëist van de bijna 600 hectare plantages die door de uitbarsting zijn aangetast. 217 hectare werd bedolven onder de lavastromen en ongeveer 300 hectare is geïsoleerd door de as en benadrukte dat deze subsector op La Palma meer dan 11.000 mensen tewerkstelde.

Asprocan heeft van de Canarische overheid geëist dat tot 2027 inkomsten met gemeenschapsgelden worden gegarandeerd, dat de taxatie van de eigendommen wordt afgerond om de reorganisatie en het herstel van de gronden te regelen en dat er een plan wordt opgesteld voor de uitvoering van de werken voor het herstel van de verloren plantages.