Problemen met de opvang van ouderen op Tenerife

Geschreven op 28/10/2022


Meer dan 200 bejaarden houden een bed bezet in de twee belangrijkste ziekenhuizen van Tenerife, al werden ze reeds geruime tijd medisch ontslagen. Dit nieuws werd bekend dankzij de getuigenissen van het gezondheidspersoneel dat dagelijks met dit trieste dilemma wordt geconfronteerd.

Tal van groeperingen hebben ondertussen een klacht ingediend om druk uit te oefenen op de autoriteiten om een oplossing te vinden voor een probleem dat al jaren speelt en dat helaas taboe is geworden. De redenen zijn divers: van de onmogelijkheid om de persoon te verplaatsen naar een opvangcentrum bij gebrek aan plaatsen tot de onverschilligheid van de familieleden zelf.

Een van de oplossingen die de afgelopen dagen zijn voorgesteld, is de installatie van een tijdelijk sociaal-sanitair ziekenhuis in de expohal van Santa Cruz de Tenerife. De voorzitter van het college van artsen, Rodrigo Martín, heeft zijn afschuw uitgesproken over een situatie die al jaren aansleept en hij begrijpt niet dat het probleem nog steeds niet is opgelost.

Hij stelt voor om overeenkomsten te sluiten met hotelketens omdat de kosten om deze mensen in het ziekenhuis te houden het dubbele zijn van wat je voor een normaal viersterrenhotel zou betalen.

Ook op La Palma heeft men met hetzelfde probleem te maken en uit een recent onderzoek blijkt dat 30 bejaarden, die reeds medisch zijn ontslagen, al maanden en sommigen zelfs meer dan een jaar in het ‘Hospital General de La Palma’ verblijven. Gezien deze situatie wordt het ziekenhuis  gedwongen om operaties, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, te annuleren.