Gaat La Gomera electriciteit exporteren naar Tenerife in de toekomst?

Geschreven op 08/11/2022Het gemeenschappelijk elektriciteitssysteem op de eilanden La Gomera en Tenerife zal binnenkort realiteit worden wanneer de goedkeuring wordt verkregen van het project dat een onderzeese kabel van 42 kilometer (36 op de bodem van de zee) voorziet die de twee eilanden zal verbinden als een navelstreng, vergelijkbaar met wat er al gebeurt met Fuerteventura en Lanzarote.

In dit geval zou La Gomera bovendien een exporteur van elektriciteit kunnen worden in de toekomst door de megawatt, die het per dag nodig heeft (ongeveer 8 MW), te overschrijden met de opstart van vijf windparken, waarvan er reeds drie gebouwd werden in El Verodal in San Sebastián de La Gomera, die bijna 12 MW zouden opwekken.

De president van de Canarische Eialnden, Ángel Torres beschreef het project als een sleutelelement in het bevorderen van de energietransitie op de Canarische Eilanden, eraan toevoegend dat het kadert binnen de Europese en nationale doelstellingen van het koolstofvrij maken van de economie en de grotere integratie van hernieuwbare energiebronnen.

Deze onderzeese kabel geeft extra ondersteuning aan het kwetsbare electrische systeem en verhoogt de veiligheid en de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening op de Canarische Eilanden. De investering om deze interconnectie mogelijk te maken bedraagt ​​103 miljoen euro en de werken zullen ongeveer 24 maanden duren.